Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Lu.“AltanTobchi” Arany Történelem 1651-ből

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A Lu.“Altan Tobchi” Arany Történelmet bambusz tollal, fekete tintával írták az úgynevezett muutuu papírra mongol vertikális írással és ez az egyetlen fennmaradt példánya a hagyományos mongol vertikális írásnak. Ez a kézirat mutatja be Mongólia és a környező népek történetét Dzsingisz kán idejétől Ligdis kán uralkodásáig (a XIII.-tól a XVII. századig).

A Lubsandanzan legnagyobb történeti értéke annak a ténynek köszönhető, hogy visszaállította a mongol történetírói hagyományokat tizenharmadik századi források sikeres felhasználásával. Ezek közül is kiemelkedően sokat merít „A Mongolok Titkos Története” elnevezésű forrásból. Tudósok igazolták, hogy a „Titkos Történet” 233 bekezdése (a 282-ből) a szöveg átvételével szó szerint megtalálható a Lu.“Altan Tobchi”-ban. Ezért talán elmondható, hogy a Lu.“Altan Tobchi” a legősibb fennmaradt példánya az elsődleges mongol történeti forrásnak, a „Titkos Történetnek” és a történet tizenhetedik századi reprodukciójának. Tehát a mongol történeti felfogás szerint a Lu.“Altan Tobchi” a „Mongolok Titkos Történetének” tizenhetedik századi újjászületése.

A „ Mongolok Titkos Története” megjelenésének 750. évfordulójára az UNESCO ekként idézve tisztelte meg a munkát: „ a keleti irodalom és történelem nagyszerű emlékműve egyedülálló a történelemben gazdag nyelvi, művészi és esztétikai kvalitásainak köszönhetően”.

A „ Mongolok Titkos Történetének” sajnos egyetlen eredeti példánya sem maradt fent, de a Lu.“Altan Tobchi” másolatának példányait a világ számos kutatóintézetében őrzik tanulmányozás céljából.

Altan

Állami Központi
Könyvtár, Ulánbátor

A Lu.“Altan Tobchi"
A kép forrása: https://en.unesco.org/silkroad/silk-road-themes/documentary-heritage/lu“altan-tobchi”-golden-history-written-1651

Magyarázat: muutuu papír: egy kínai papírfajta (Stephen C. Berkwitz,Buddhist Manuscript Cultures: Knowledge, Ritual, and Art, Routledge, 2008, 80. oldal)

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet