Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Los olvidados - Elhagyottak

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Los olvidados-Elhagyottak

Luis Bunuel spanyol-mexikoi rendező altal 1950-ben keszitett Los olvidados cimű filmje 2003-ban kerult fel az UNESCO Vilagemlekezet Program listajara.

A film kozeppontjaban a masodik vilaghaboru utan rossz sorsra jutott, arvan maradt gyerek allnak. A helyszin Mexiko varos nyomornegyede. Bunuel realista kepet fest az aktualis tarsadalmi korulmenyekről. Kimeletlen őszinteseggel mutatja be az aktualis helyzetet: Pedro, az osszes szereplő kozul a legjozanabb, rogvest a vezer bizalmasava valik, miutan szemtanuja lesz egy gyilkossagnak. Pedro tekinthető a film főszereplőjenek, annyiban legalabbis, hogy ő testesiti meg az esetleges nezői remenykedes egyetlen targyat: falaz a gyilkos El Jaibonak; segit egy magara hagyott fiun, Ojitoson; dolgozni probal es igyekszik kierdemelni anyja szeretetet. Erőfesziteseivel azonban minden alkalommal zart kapukat donget. A lelke melyen megbuvo josag szinte abszurdda is valik a kornyezetehez kepest. Bukasa mar a film elejen sejthető – bekovetkezese megis letaglozo, hiszen a kozonseg remenykedese nem volt alaptalan.

Mivel eleg kenyes temat feszeget a film, szamos nehezseggel kellett szembenezi kezdetektől fogva. A forgatokonyv megirasat 2 ev kutatomunka előzte meg, aztan Bunuel-nek kuzdenie kellett az kellett sajat ideologiai szabadsaganak ervenyesitese miatt. Tobb munkatarsa -tartva a kovetkezmenyektől- kerte, hogy nevuk nem szerepel a kepernyőn. A konzervativ csoportok reakciojatol tartva keszult egy B terv, egy "masik befejezest" is forgattak a filmnek.

A film nehany ertelmisegit leszamitva heves tiltakozast valtott ki a nemzetet melysegesen tisztelő mexikoi kozonsegből: a nezők tobbek kozott a fiat utalo anya szemelyet a valosag torzito es felhaborito tulzasanak veltek. Negy napig tarto, feszult legkorű vetites utan le is vettek a mozik műsorarol, hogy aztan hetekkel kesőbb, Sedoul es Pudovkin elismerő kritikainak hala, Cannes fogadja tart karokkal, es jutalmazza vegul az Elhagyottakat a legjobb rendezes dijaval. Mivel a mexikoi ertelmisegi reteg tamogatta a filmet es a dijat is elhozta a Cannes-i Filmfesztivalrol, a filmet az eredeti valtozatban mutattak be. Csak otven evvel kesőbb fedeztek fel az Elhagyottak masik befejezeset. Az eredeti celluloz-nitrat negativ husz evvel ezelőtt elveszett, majd szerencsere megtalaltak, mely most az UNAM Muzeum filmgyűjtemenyei kozott talalhato meg.

Bővebb információ az alábbi linken:

http://www.tcm.com/this-month/article/93547|0/Los-Olvidados.html

Képek:

Olvidados03b

További képek:
https://www.google.hu/searchq=los+olvidados&rlz=1C1DVCJ_enHU414HU414&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UDmfU57HF-i7ygO8hAE&ved=0CB0QsAQ&biw=1280&bih=666

Andrási Ágnes Mexikó
SZTE BTK-L-MA
Kulturális örökség tanulmányok MA II. évf.
Szeged, 2014. június 5.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet