Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Kanjur írásos, kilenc drágakő-díszítéssel készültkönyvek

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A szútrát, mely egy több mint 1600 darabból álló gyűjtemény része, 16,5 x 70,5 cm méretű feldolgozott fekete papírra írták 9 drágakővel ékesítve : arannyal, ezüsttel,korallal, gyönggyel, türkizzel, lapis lazulival, acéllal és gyöngyházzal. A gyűjtemény, amit ősi indiai és tibeti tudósok és szakemberek írtak a buddhizmus tíz hagyományos kis és nagy tudományát tárgyalja, így a filozófiát, technológiát, logikát, orvostudományt, filológiát, asztrológiát, poétikát, modell-táncot, fogalmazást és az Abhidarmat. A gyűjtemény a hagyományos mongol drágakővel díszített könyvkészítés módszerével készült. Művészi értékét emeli, hogy számos olyan képi megjelenítést tartalmaz istenségekről, emberekről és állatokról (madarak, teknősbéka stb.) , melyek bizonyítják , az ókori és középkori mongol művészek megértették és mélyen együtt éreztek a buddhizmus felfogása szerinti szánalommal és tisztelték a jelenlévő belső intelligencia erejét.

A 25523 oldalból álló gyűjtemény egyedülálló és egyedüli példány a világon, mely a világ szellemi örökségének fontos elemét képviseli. A hagyományos mongol, drágakő felhasználásával létrehozott könyvkötészet kiemelkedő példájaként a könyvek a keleti és a buddhista tradíciók kombinálásának statikus művészi modelljét reprezentálják, melyet a hagyományos mongol népi művészet szépségről és kegyelemről alkotott elképzelései gazdagítanak.

kanjur_1 Mongol Nemzeti Könyvtár

További információ:

Karénina-Kollmar Paulenz: The transmission of the Mongolian Kanjur / Helmut Eimer, David Germano szerk:The Masny Canons of Tibetian Buddhism, Piats kiadó, 2000.

Magyarázat:

szútra: Az ind bölcseleti iskolák egyedi sajátossága a fölöttébb tömören fogalmazó szútra-stílus, amelynek az a lényege, hogy teljes (filozófiai vagy tudományos) rendszereket viszonylag mérsékelt számú, emlékezetben tartható aforizmában, formulában vagy szabályban foglalja össze. A szútra szó eredetileg szálat vagy [vezér]fonalat jelent, viszont a többszálú, tehát számos szútrából összetevődő terjedelmesebb munkákat is szútráknak nevezték. Megértésükhöz feltétlenül részletes magyarázatokra volt szükség, ezért a filozófiai irodalom következő reprezentatív műfaja a kommentár (bhásja), ill. a kommentár kommentárja (tíká).

A kommentár bizonyos esetekben eredeti filozófiai mű, csak azért ölti magára egy szútra magyarázatának álruháját, mert ind fogalmak szerint minden igazság isteni vagy misztikus eredetű, felismerése a végtelenbe vesző múltban történt, a ma élő egyén már nem talál új igazságokat, csak a meglévőket fejti ki, magyarázza vagy védelmezi. http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/indfil.html

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet