Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Kandilli Csillagvizsgáló és Földrengés Kutatóintézet kéziratai

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A matematika, orvostan, csillagászat volt az alapja az iszlám tudománynak az oszmán Birodalomban. A művek török, arab, perzsa nyelven íródtak. Az intézet könyvtárának gyűjteménye asztronómia, asztrológia, matematika és különféle természettudományi munkák összessége. Ez talán a világon az egyetlen gyűjtemény, ami egy témában összegyűjtött kéziratokat eredeti helyén őrizte meg. A kéziratok 1339 munkából állnak, 581 kötetben, ebből 822 mű törökül, 414 arabul, 103 pedig perzsa nyelven van. Összességében a munkák nem csak az Oszmán Birodalomnak kulcsfontosságú, hanem a nyugati iskoláknak, tudósoknak is hasznos. A Kadilli Csillagvizsgáló és Földrengéskutató Intézet a török oktatási minisztérium felügyelete alá tartozott 1982-ig, ekkor a Bugaziҫi Egyetem kezelésébe került. A könyvtár kéziratait először a megtaláló és az intézet első igazgatója Fatin Gökmen (vagy Ftin Hoca) ismertette 1911 júliusában. A kéziratok a 11. századtól kezdődően a 20. század elejéig datálhatóak. Az iszlám világban az asztronómiai és asztrológiai munkákat és kalendáriumokat a következő területeken használták: meghatározni a pontos idejét az aratásnak, vetésnek, meghatározni a nap- és holdfogyatkozást, hajók navigálását, és tulajdonképpen a mindennapi rutin és szociális élet szervezése, a vallási szertartások követése is az asztronómiai és asztrológiai megfigyeléseken alapult.

Az első kalendárium, ami birtokában van az iszlám világot a török Fatih Mehmet szultánnak mutatja be. Ezt a munkát Takvîm ve ahkâm-i sâl- nak nevezték, tartalmazza a szultánok névsorát, a csillagok járását. A kalendárium 1452-ben készült. A gyűjtemény másik kalendáriuma perzsa nyelven, 1489-90-ben készült Bejazid szultán számára. A gyűjtemény értékét növeli például, hogy az első trigonometriai táblázatok itt vannak. A kiemelkedő matematikusok, csillagászok munkáinak kéziratos másolatai a 20. századig megtalálhatók.

Bővebb információ:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-4/kandilli-observatory-and-earthquake-research-institute-manuscripts/

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/turkey_kandilli.pdf

Képek:

Kandilli_1

http://www.unesco.org/new/typo3temp/pics/66e3c4d9f6.jpg

Angol nyelvű leírás:

Mathematics, medicine and astronomy were the core disciplines of Islamic science in the Ottoman Empire. There have been quite a number of works written on these subjects in Turkish, Arabic and Persian. The collection in the Library of the Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute specializes in astronomical, astrological, mathematical and miscellaneous works. This is perhaps the only collection in the world that houses manuscripts on related subject matters. Therefore, it is significant for those scholars and experts who are interested in these subjects and Ottoman and Islamic cultural structure.

The collection in the library comprises a total of 1339 works in 581 volumes. 822 of the works are in Turkish, 414 are in Arabic and 103 are in Persian. Since this collection consists of a number of unique and rare manuscripts it occupies an important place among other manuscript collections in the world. In addition, works on astronomy and astrology in this collection are not only crucial to the Ottoman Empire and the Islamic world, but also to Western scholars in this field.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet