Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Hereford-i Mappa Mundi

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Hereford-i Mappa Mundi

A Hereford-i Mappa Mundi az angliai Hereford városában keletkezett 1285 körül. Ez a legnagyobb középkori térkép amit ismerünk és a mai napig fennmaradt. Jelenleg is a város könyvtárában található. 2007-ben terjesztették és vették fel az UNESCO világemlékezet programjának

listájára.

A térkép a Hereford városi katedrális falán lógott sok éven át, míg felfedezték értékét. Voltak időszakok, melyek alatt elrejtették (például padló alá). 1855-ben a British Múzeumba került restaurálásra, majd visszatért eredeti városába. A második világháború során, több hasonlóan értékes dokumentummal együtt, biztonságos helyre szállították. 1946-ban vitték vissza Herefordba. 1988-ban az egyházmegye pénzügyi válsága miatt a dokumentum eladásán gondolkoztak. Végül sok vita után adományoknak köszönhetően a városban maradhatott a térkép. 1996-ban megnyílt egy új könyvtár épület, mely ma is otthont ad a Mappa Mundinak.

A térképet Richard of Haldingham-nek tulajdonítják, egyes források Richard de Bello-nak nevezik. Ez a férfi volt a Lafford-i katedrális kanonoka. A dokumentum pergamenre készült, 1,58x1,33 méter. Teteje elvékonyodó csúcsa lekerekített.

A XIII. századi tudósok világképét rögzíti, megismerhető belőle a középkori gondolkodás is, mely szerint a világ közepe Jeruzsálem. A mai felfogástól nagyon különbözik, mert nem csak helyszíneket, illetve azok földrajzi jellemzőit mutatja be, hanem történelmi, néprajzi, antropológiai információkat is közöl. A térkép összesen 420 várost, 15 bibliai eseményt, 33 állatot és növényt, 32 személyt és 5 klasszikus mitológiai jelenetet ábrázol.

A térkép közepén Jeruzsálem áll, melyet a Paradicsom vesz körül. A dokumentumon megtalálható még többek között a Gangesz, az Indus, a Tigris, a Kaszpi-tenger, Babylon, az Eufrátesz, a Perzsa öböl, a Vörös-tenger, a Holt-tenger, a Jordán folyó, a Nílus, a Don, a Dnyeper, Konstantinápoly, a Duna, az Égei-tenger.

Kép

3A képek forrása: http://www.herefordcathedral.org/visit-us/mappa-mundi-1

Angol nyelvű szöveg

Documentary heritage submitted by United Kingdom and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2007.

The Hereford Mappa Mundi is the only complete example of a large medieval world map intended for public display. It is very different to our modern understanding of a world map as it shows not only locations of places and geographic features but also acts as a visual encyclopaedia with historical, anthropological, ethnographical, biblical, classical and theological information. The map is pivotal in our understanding of medieval cartography and sense of place and still has relevance to all peoples in helping them to understand their sense of humanity and self.

(A szöveg forrása: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-4/hereford-mappa-mundi/)

Varga-Cserjési Zsófia
Kulturális örökség tanulmányok MA – levelező képzés
Az UNESCO világemlékezet programja

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet