Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

A Dél-Atlanti-óceán első átrepülése 1922-ben

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A Dél-Atlanti-óceán első átrepülése 1922-ben

Portugália által benyújtott, a világemlékezet részeként 2011-ben elismert dokumentumörökség.

Ez az egyedi és eredeti dokumentum két beszámolóból áll – az egyiket Gago Coutinho kapitány, a másikat pedig Sacadura Cabral kapitány írta, és mindkét beszámoló a Dél-Atlanti-óceán 1922-es első átrepüléséről szól, melyet
hidroplánnal, csak belső navigációra (a Coutinho által feltalált műhorizontos szextánsra) támaszkodva hajtottak végre a portugáliai Lisszabontól a brazíliai Rio de Janeiroig. Az esemény mérföldkövet jelentett a repüléstörténetben, és ugyancsak ekkor használtak először szextánst a légi navigációban. 1922. március 30-án szálltak fel, Sacadura Cabral kapitány volt a pilóta, és Gago Coutinho kapitány a navigátor. Június 17-én landoltak Rio de Janeiroban, ahol hősként ünnepelték őket. Az útvonal a következő volt:

Április 2.: Las Palmas – Gando

Április 5.: Gando – S. Vicente (Cape Vert)

Április 17.: April: S. Vicente – Praia

Április 18.: Praia – S. Pedro (Brazília)

Május 11.: Fernando Noronha

Június 5.: Fernando Noronha – Recife

Június 8.: Recife – Baía

Június 13.: Baía – Porto Seguro

Június 15.: Porto Seguro – Vitória

Június17.: Vitória – Rio de Janeiro

atrepulese

Ez a teljesítmény jól tükrözi a portugáloknak a „légtér meghódításában” tanúsított bátorságát, csaknem 500 évvel Brazília felfedezése után. A repülőút kulturális jelentősége, hogy kifejezte a barátságot Portugália és Brazília között. Sőt, ez az eredmény nem csak Portugáliát és Brazíliát kötötte össze, hanem Spanyolország és Zöld-fok (Cape Verde) érintésével három kontinenst is összefogott ez a két ember a hidroplánban, abban a küldetésben, ami megváltoztatta a repülési navigációt, és hozzájárult ahhoz, hogy összezsugorodjon a világ.

Forrás:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-3/first-flight-across-the-south-atlantic-ocean-in-1922/

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/Portugal flight.pdf

http://www.unesco-ci.org/photos/showgallery.php/cat/1026
Angol összefoglaló:

Documentary heritage submitted by Portugal and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2011.

This original and unique document comprises two reports, one by Captain Gago Coutinho and the other by Captain Sacadura Cabral, both deriving from the first flight across the South Atlantic Ocean, in 1922, by floatplane, with only internal means of navigation (the Coutinho-invented sextant with artificial horizon) from Lisbon (Portugal) to Rio de Janeiro (Brazil). This event is an important landmark in aeronautical history, and marks the use of the sextant in air navigation for the very first time. It reflects the courage and bravery of the Portuguese in "conquering airspace", almost 500 years after the discovery of Brazil.

Kolitsné Szászi Johanna

Kulturális örökség tanulmányok Ma, levelező 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet