Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

De Gaulle 1940. június 18-i ellenállásra buzdító beszéde

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


De Gaulle 1940. június 18-i ellenállásra buzdító beszéde

„A francia hadvezetés élén évek óta álló tisztek kormányt alakítanak. Ez a kormány a katonai vereségre hivatkozva tárgyalásba bocsátkozott az ellenséggel a harc beszüntetéséről. Való igaz, hogy az ellenség szárazföldi és légiereje leigázott bennünket. Nem számbeli fölényük, sokkal inkább tankjaik, repülőgépeik sokasága, háborús taktikájuk késztetett minket meghátrálásra. A német tankok, repülőgépek, a német taktika lepték meg és hozták ebbe a jelenlegi helyzetbe hadvezetésünket. De vajon eldőlt-e minden? Meghalt-e minden remény? Végleges-e a vereség? NEM! Higgyék el nekem, aki a dolgok ismeretében szólok önökhöz, hogy semmi sem veszett el Franciaország számára. Ugyanazok az eszközök, amelyek vereségünket okozták, egy nap a győzelmet hozhatják el nekünk. Mert Franciaország nincs egyedül! Nincs egyedül! Nincs egyedül! Hatalmas gyarmatbirodalom áll mögötte. Szövetségre léphet a brit birodalommal, amely őrzi uralmát a tenger felett és folytatja a harcot. És Angliához hasonlóan, korlátlanul számíthatunk az Egyesült Államok hatalmas iparára is. Ez a háború nem korlátozódik szegény hazánk földjére. Ennek a háborúnak a franciaországi csata nem vetett véget. Ez egy világháború. Semmilyen hibánk, semmilyen késlekedésünk, semmilyen szenvedésünk nem akadályozhatja azoknak az erőknek a működését a világban, amelynek egy napon ellenségeink pusztulását hozzák. Ma leigázhatott bennünket a technikai fölény, de egy még hatalmasabb erő segítségével győzedelmeskedhetünk a jövőben. A világ sorsa dől el. Én, De Gaulle tábornok Londonból szólítom fel azokat a francia tiszteket és közkatonákat, akik brit területen tartózkodnak vagy oda tartanak, akár fegyveresen, akár fegyvertelenül, és szólítom a mérnököket és a hadiiparban dolgozó szakmunkásokat is, akik brit területen tartózkodnak vagy oda tartanak, hogy vegyék fel velem a kapcsolatot. Történjen bármi, a francia ellenállás lángja nem hunyhat ki, és nem fog kihunyni. Holnap ugyanúgy, mint ma, szólni fogok a londoni rádióban.”

Az idézett beszédet Charles de Gaulle, a francia ellenállás vezetője intézte a francia néphez 1940. június 18-án. Így reagált arra, hogy hazájában Petain marsall bejelentette, hogy átveszi a kormány irányítását A beszéd Londonban, a BBC Bush House-i épületének negyedik emeletén, az egyik irodában hangzott el. A rádió közvetítette és általa ez az eszköz több lett, mint egy egyszerű szórakoztatási vagy propaganda célokat szolgáló eszköz. Egy emigráns felhívást intézett országához, melyben ellenállásra buzdította honfitársait. A rádió történelmi forrássá vált.

A beszéd tehát 1940. június 18-án hangzott el. Sajnos erről nincs meg a felvétel, a négy nappal későbbiről azonban már igen. Az eredetit a megmaradt kéziratból ismerjük. A június 22-ei lényegében megegyezik a korábbival, a különbség a hallgatók számában lelhető fel. Ez ugyanis sokkal több emberhez jutott el, mint elődje.

Az UNESCO világemlékezet programjának listájára az Egyesült Királyság Franciaországgal közösen, 2005-ben javasolta a beszédhez kapcsolódó anyagokat. Még ugyanebben az évben fel is vették. Az anyag négy részből áll. a június 18-ai beszéd kéziratából, a június 22-ei beszéd rádiófelvételéből, az augusztus 3-án kiadott poszter eredetijéből, illetve annak kéziratából.

Kép

de

Kép forrása: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-8/the-appeal-of-18-june-1940/#c183668

Angol nyelvű leírás

Documentary heritage submitted by France and United Kingdom and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2005.

The items nominated for inclusion in the Memory of the World Register concern the Appeal of 18 June 1940. These four items are thought to constitute the key evidence of this event: the handwritten text of the appeal broadcast on 18 June, the radio recording of the Appeal of 22 June, the manuscript of the poster of 3 August and the poster itself.

The Appeal of 18 June is one of the most remarkable pieces in the history of radio broadcasting. Radio was no longer just a means of entertainment or propaganda available to the powers that be; it also now provided the technical means to enable an isolated individual to launch a huge resistance movement from outside his own country, to urge his fellow citizens to oppose foreign rule and subservience and to fight for the restoration of freedoms. The power and universality of this medium require no further proof.

The Appeal of 18 June helped to lend credibility to radio. Less than 20 years after it had been invented, radio not only became the launching pad for the fight against oppression, but also provided a new form of historical archive. From a historical point of view, this particular soundtrack is just as important as more traditional means of disseminating and expressing human thought, such as books or newspapers.

A szöveg forrása: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-8/the-appeal-of-18-june-1940/#c183668

Varga-Cserjési Zsófia
Kulturális örökség tanulmányok MA – levelező képzés
Az UNESCO világemlékezet programja

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet