Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

A cseh és szlovák szamizdat folyóiratok gyűjteménye 1948-1989

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A cseh és szlovák szamizdat folyóiratok gyűjteménye 1948-1989

A Libri Prohibiti (vagyis tiltott könyvek) a cseh, szlovák vagy csehszlovák szamizdat folyóiratok legnagyobb gyűjteménye a világon az 1948-1989 közötti időszakból, melyet a Libri Prohibiti könyvtár őriz. Az átfogó és egyedülálló gyűjtemény dokumentálja, hogyan léptek fel a totalitárius kommunista rezsim ellen, így a huszadik század történelmének tanulmányozásában kiemelkedő jelentőségű. Az újságírás, a tudományok és az erkölcs fejlődésének vizsgálatához is fontos anyagot nyújt.

Kiegészítő információ

Szamizdat

A szamizdat olyan illegális kiadványt jelent, melyet a kommunista diktatúra idején titokban terjesztettek. Témájukat tekintve leginkább a rendszer kritikájáról szóltak, ezért a cenzúra nem is engedte volna ezek megjelenését. Az írókat, sokszorosítókat, terjesztőket emiatt gyakran vizsgálta, vallatta a rendőrség, ezért kis példányszámban értek csak el eg szűk olvasói réteghez, általában értelmiséghez.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szamizdat

Bár a kiadványok technikailag szinte kezdetleges eszközökkel készültek (szénpapírra gépelt másolatok, sokszorosító gépek alkalmazása), tematikájukat tekintve annál színesebbek. A cenzúra ellenére publikált kiadványok magukban foglalnak filozófusok, történészek, teológusok, közgazdászok, szociológusok és irodalmárok által írt műveket irodalmi, vallási (különböző felekezetek), művészeti (képzőművészet, színház, zene), ifjúsági (cserkészet, lakóautók, stb.) témában. Ezeken kívül monográfiákat találhatunk köztük. Formájukat tekintve folyóiratokról, kiadványokról, körlevelekről és könyvekről beszélhetünk.

Illegális voltuk miatt sem a könyvtárakban, sem másutt nem lehetett ezeket megtalálni, mivel a szélesebb közönségnek sem árusították őket. A szórványos megőrzés miatt a már kiadott elemeket azonban nehéz tanulmányozni és felkutatni, példányszámuk pedig egyre csökken. A megmaradt példányok elérhetők a nagyközönség számára.

Bővebb információ (link)

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-5/libri-prohibiti-collection-of-periodicals-of-czech-and-slovak-samizdat-in-the-years-1948-1989/http://libpro.cts.cuni.cz/EN/index_en.html

http://www.libpro.cz/en/

Képek

havel

Vaclav Havel szamizdat kiadványa

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/resources/multimedia/photo-galleries/preservation-of-documentary-heritage/memory-of-the-world-nominations-2012/czech-republic-libri-prohibiti-collection-of-periodicals-of-czech-and-slovak-samizdat-in-the-years-1948-1989/

Angol verzió

Libri Prohibiti: Collection of periodicals of Czech and Slovak Samizdat in the years 1948-1989

Documentary heritage submitted by Czech Republic and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2013.It is the largest collection in the world. The completeness and uniqueness of a large number of documents attest to the fight against the communist totalitarian regime and is importance for the study of the history of the twentieth century. It is also important from the standpoint of the history of professional journalism, science and ethics.készítette:

Molnár Krisztián
SZTE BTK
Kulturális örökség
tanulmányok MA II. évf.
Szeged, 2014. május 12.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet