Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Corpo Cronológico (kéziratgyűjtemény a portugál felfedezésekről)

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Corpo Cronológico (kéziratgyűjtemény a portugál felfedezésekről)

Portugália által benyújtott, a világemlékezet részeként 2007-ben elismert dokumentumörökség. A dokumentumok jelentős része a tizenötödik századból, illetve a tizenhatodik század első feléből származik. Kéziratos dokumentumok egyedi készlete, melyeknek jelentősége abban áll, hogy információkat szolgáltatnak, és rávilágítanak az európai és főként a portugál kapcsolatokra az afrikai, ázsiai és latin-amerikai népekkel a fent említett időszakban. Ez az archívum jelentős információkkal szolgál számos országról mind politikai, mind diplomáciai, mind hadtörténeti, mind gazdasági és vallástörténeti szempontból a portugál felfedezések idejére vonatkozóan.

A Corpo Cronológivco-n keresztül egy változatos utazás részesei lehetünk a portugál hajók útvonala mentén. A dokumentumok kalauzolnak keresztül az Atlanti óceánon keletet keresve, meglátogatva az afrikai partokat és királyságokat is. Információkat kapunk a szigetek felfedezéséről, leírásokat olvashatunk a kultúrák (első) találkozásáról, vagy beszámolókat hadi eseményekről. A gyűjtemény eredeti dokumentumokból áll, főleg aláírt kéziratokat tartalmaz, papírra vagy pergamenre lejegyezve, kurzív írással.

Corpo

Forrás:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-2/corpo-cronologico-collection-of-manuscripts-on-the-portuguese-discoveries/

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/Chronological Corpus Portugal.pdf

http://www.unesco-ci.org/photos/showphoto.php/photo/2828/title/invocation-de-charte-r/cat/785

Angol összefoglaló:
Documentary heritage submitted by Portugal and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2007.

Date: a fairly significant majority of the documents pertain to the fifteenth century and the first half of the sixteenth century.

Truly unique set of public manuscript documents, the significance of which is that they offer information about and throw light on European, and more particularly Portuguese, relations with the peoples of Africa, Asia and Latin America, during the period mentioned above. These documents represent a heritage of archives of considerable importance for acquiring knowledge of the political, diplomatic, military, economic and religious history of numerous countries at the time of the Portuguese Discoveries.

Kolitsné Szászi Johanna

Kulturális örökség tanulmányok Ma, levelezőKeresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet