Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Biblioteca Palafoxiana

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Biblioteca Palafoxiana

Az Amerikai kontinens első könyvtárát, a Biblioteca Palafoxianat, - a pueblai (Mexikó) barokk püspöki palota épületében található-, 1646-ban jött létre Palafox y Mendoza püspök által 1646-ban adományozott gyűjteménnyel. A könyvtár közel félszázezres állománya 2005-ben, a Bibliotheca Corvinianával együtt került az UNESCO Világemlékezet Program listájára.

Több mint 41.000 kötet őrzi a könyvtár, melyek között a világon egyedülálló kéziratokat találhatunk, többek között 9 darab különleges ősnyomtatványt. (Közülük az 1493-as nürnbergi Schedel Világkrónika a legrégibb darab!) A gyönyörűen felújított könyvtár rendkívüli, a gyűjtemények az eredeti helyükön, az eredeti könyvespolcokon helyezkednek el.

A könyvtár névadója Juan de Palafox y Mendoza az óhazában, a navarrai Fiteroban született 1600-ban. Teológiát tanult, különböző egyházi tisztségeket töltött be, majd az uralkodó, IV. Fülöp 1639-ben kinevezte a mexikói Puebla püspökévé. Hivatalát 1640 nyarán foglalta el. Három év múlva Mexikóváros püspöke, előbb azonban mintegy fél éven át alkirály, a tartomány legfőbb egyházi, politikai és katonai vezetője egy személyben. Szűk évtizedes mexikói működése során egyházi, kulturális és oktatási intézményeket alapított, sokat tett az indián őslakosság védelmében is. Tizenöt kötetből álló életművét 1762-ben, Madridban adták ki. Palafox hitt az oktatásban és a kultúrában, s mert buzgó mecénás is volt, tudományos és filozófiai témájú, ötezer kötetes könyvtárát 1646-ban a pueblai Szent János és a Szent Péter Kollégiumoknak adományozta. A féltett kincsek közé tartozik a hét 16. századi mexikói nyomtatvány is. További mintegy ötezer ritka, becses kézirat emeli a könyvtár értékét, köztük különleges azték (náhuatl nyelvű) írások. A könyvár célja, hogy minden információt és dokumentumot hozzáférhetővé tegyen minden korosztálynak a megfelelő módszerekkel, ezért technikai fejlesztésekkel –internet, weboldaligyekeznek népszerűsíteni a könyvárban rejlő kincseket.

Bővebb információ az alábbi linken:

http://www.puebla-mexico.com/juan-de-palafox-y-mendoza/

Képek:

photoEscudo_PUE_Biblioteca_Palafoxiana_Ac_Bibl_Palafoxiana_PUE_header

További képek:

https://www.google.hu/searchq=Biblioteca+Palafoxiana+history&rlz=1C1DVCJ_enHU414HU414&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sCifU-7nOoSJ7AbgloDQAg&ved=0CCoQsAQ&biw=1280&bih=666

Andrási Ágnes Mexikó
SZTE BTK-L-MA
Kulturális örökség tanulmányok MA II. évf.
Szeged, 2014. június 5.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet