Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Arthur Bernard Deacon dokumentumai

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Arthur Bernard Deacon dokumentumai

Arthur Bernard Deacon 1903-ban született a dél-oroszországi Nyikolajevben. 1916-ban Angliába utazott, ahol tanulmányait folytatta. Nottinghamben végezte el a középiskolát, majd Cambridge-ben tanult tovább. 1921 és 1925 között Új Hebridákra (mai Vanuatu) utazott, ahol Malekula szigetén antropológiai terepmunkát folytatott. A szigeten töltött idő alatt megismerte a helyiek nyelvét, szokásait, hagyományait. Nem ez volt az egyetlen útja a térségbe. 1926 és 1927 között a hat hetet töltött a szomszédos szigeten, Ambrym-on. 1927-ben maláriában halt meg. Halálával a világ egy nagyon tehetséges fiatal antropológust vesztett el.

Munkájáról feljegyzéseket készített, melyekben leírta, mi minden történt vele, milyenek a helyiek. Említést tett többek között az ottaniak öltözetéről, népmeséiről. Ezekben a dokumentumokban lehet olvasni a híres homokrajzokról, melyekről a szigetek ismertek.

Anyagának értékét növeli, hogy személyes interjúkat is készített az ott élőkkel. Ezek a felvételek eléggé részletesek és mindenképpen egyediek. Munkájának köszönhetően egy olyan civilizációt ismerhettek meg az érdeklődők, mely nem rendelkezett írott történelemmel.

Kollekciója angol, illetve bennszülött malekulai nyelven íródott. Többek között tartalmaz 16 darab jegyzetfüzetet, mely közül az egyik egy angol-malekulai szótár. E mellett a füzetek feljegyzéseket tartalmaznak a nyelvről, a társadalomról, a kultúráról, a zenei életről. A noteszeket Camilla H. Wedgwood egészítette ki kísérő jegyzeteivel. Ezen kívül a kollekcióban található 5 darab füzet is, amelyek a helyi nyelven összeállított mondatokat tartalmaznak. Ezeket Deacon nyomán Camilla D. Wedgvood állította össze.

Az anyagban helyett kapott Deacon levelezése, illetve leveleinek kivonata, mely munkájával kapcsolatos. Az egyik ilyen levél 1925. november 4-én keletkezett az SS Orimond fedélzetén. A címzett Armstrong volt. A levelek között vannak a Margaret Gardiner és a Jonathan Benthall között váltott levelek is. Benthall a Royal Anthropological Institute elnöke volt. A leveleken kívül Deacon készített még geneológiákat, rajzokat, ábrákat a szigetről és lakóiról.

A dokumentumokat több ország (Vananuatu, Egyesült Királyság és Észak-Írország) együttes felterjesztése után, 2013-ban vették fel az UNESCO világemlékezet programjának listájára. A dokumentumok engedéllyel kutathatók, felvétel azonban nem készíthető róluk.

Kép

a_1

(Kép forrása: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-1/arthur-bernard-deacon-1903-27-collection-ms-90-98/)

Angol nyelvű leírás

Documentary heritage submitted by Vananuatu and United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2013.

The original drawings and notes of Arthur Bernard Deacon, during his visit to Malekula and the New Hebrides (Vanuatu) in 1926 recording the language, customs and traditional tales of the people he studied, and illustrating the famous sand drawing tradition for which the islands are still renowned. The material he collected from the individuals he interviewed is of great value to the people of the islands of Vanuatu eager to retain knowledge of their heritage, and his recording is detailed and unique. Deacon’s portrayal of a culture without an extensive written history is of importance to all of us and brings to light the work of one of the most promising anthropologists of the last century.

Year of submission: 2012

Year of inscription: 2013

Country: Vanuatu, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

(A szöveg forrása: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-1/arthur-bernard-deacon-1903-27-collection-ms-90-98/)

Varga-Cserjési Zsófia
Kulturális örökség tanulmányok MA – levelező képzés
Az UNESCO világemlékezet programja

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet