Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Arquivos dos Dembos/A Ndembu-archívum

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Arquivos dos Dembos/A Ndembu-archívum

Angola és Portugália által benyújtott, a világemlékezet részeként 2011-ben elismert dokumentumörökség. A számos témát felölelő, mintegy 1160 kézirattételt tartalmazó gyűjtemény darabjai a 17. századtól a 20. század elejéig íródtak, és egyaránt fontosak a történészek, antropológusok és nyelvészek kutatásai számára. Hűen dokumentálják egy Afrika déli részén található, alapvetően orális kultúra átalakulását a portugál nyelv asszimilációján illetve a portugál és brazil kultúrára való visszahatáson keresztül. A dokumentum bemutatja, hogyan használják írásban a portugál nyelvet a Nbundu közösség tagjai, ezt a nem afrikai nyelvet, afrikai kontextusban. A dokumentumokat az orvos és antropológus Antonio Almedia (1900 – 1994) gyűjtötte össze 1934-ben Angolában, tanulmányi útja során a Ndembu környezetben. Ritkaság, hogy egy ilyen hosszú, 200 évet átívelő dokumentumgyűjtemény megmaradjon. Az archívum törzsanyaga a levelezés a gyarmati hatóságok és az angolai főnökök között. Tartalmi sokszínűség jellemzi, felmerülő témák például: tér és mobilitás, kereskedelmi útvonalak, hűbériség, földtulajdon, állami és diplomáciai kapcsolatok, jogi konfliktusok, európai és afrikai rendeletek, rabszolga-kereskedelem, portugál nyelv oktatása stb. Az archívum tartalma: hivatalos levelezés és magánlevelek, végrendeletek, bírósági ügyek, megrendelések, imák, helyesírási tankönyvek. Számos dokumentum viaszpecséttel hitelesített. A világemlékezet részeként, a kutatók könnyebben hozzáférhetnek ehhez az archívumhoz, segítve ezzel Angola történelmének pontosabb megismerését. A megőrzés érdekében az archívum digitalizálása megtörtént.

Arquivos

Forrás:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-1/arquivos-dos-dembos-ndembu-archives/

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/Portugal Angola Ndembu.pdf

http://www.unesco-ci.org/photos/showgallery.php/cat/997
További információ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kimbundu

Angol összefoglaló:

Documentary heritage submitted by Angola and Portugal and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2011.

Consisting of some 1,160 manuscript items on a variety of supports from the late 17th century to the early 20th century, the Ndembu archives are uniquely valuable to scholarship in history, anthropology and linguistics. They bear testimony to the transformation of an essentially oral southern African culture, through the assimilation of the Portuguese language and its repercussion on both Portugal and Brazil.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet