Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Új tantervek és globális kezdeményezés a kiválóságért az újságíróképzésben / UNESCO launches new syllabi, unveils Global Initiative for Excellence in Journalism Education

2013. augusztus 2.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU Az újságíróképzés modern kihívásaira való tekintettel az UNESCO tíz új útmutatót adott ki, hogy segítse a naprakész szakirodalom biztosítását diákok és oktatók számára. A témák között megjelenik a fenntarthatóság, a kultúrák közötti párbeszéd, az embercsempészet, a bioetika, és a nemek közötti egyenlőtlenség is. A kötet „Mintatanterv az újságíróképzéshez: Az új sillabuszok kézikönyve” (Model Curricula for Journalism Education: A Compendium of New Syllabi) címmel jelent meg, és a 2007-ben kiadott, több mint hatvan országban használt UNESCO Mintatantervre épül.

EN UNESCO has launched ten new specialized syllabi on journalism education to fill the gap for specialized literacies required by journalism educators to respond to new challenges. Such specialized journalistic literacies include those relating to media sustainability, data mining, intercultural dialogue, global communication, humanitarian crisis, human trafficking, community participation, science and bioethics, as well as gender inequality. Titled Model Curricula for Journalism Education: A Compendium of New Syllabi, the new publication builds on the original UNESCO Model Curricula developed in 2007 and adapted, since then, in over 60 countries.


e7b9fca9ceHU

Míg a korábbi mintatanterv elsősorban a fejlődő országok és demokráciák igényeit tartotta szem előtt, addig az új javaslatok minden olyan demokratikus társadalomban alkalmazhatók, ahol az újságíróképzés fontos része a szabad, független média megteremtésének.

Az új kiadványt július 5-én mutatták be az Újságíróképzés Világkongresszusán (World Journalism Education Congress – WJEC3). Az eseményen Fackson Banda, az UNESCO szakértője – egyben a kézikönyv szerkesztője – bejelentette a szervezet új programjának elindítását. A Globális Kezdeményezés a Kiválóságért az Újságíróképzésben (Global Initiative for Excellence in Journalism Education) a korábbi, nemzetközileg is rendkívül népszerű mintatantervre, illetve az UNESCO Afrikai Kiválósági Központok (Potential Centres of Excellence in Journalism in Africa) kezdeményezésére épül.

EN http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/resources/news-and-in-focus-articles/in-focus-articles/2013/unesco-launches-new-syllabi-unveils-global-initiative-for-excellence-in-journalism-education/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet