Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Semmelweis dokumentáció az UNESCO Világemlékezet listáján: ünnepélyes oklevél-átadás a SOTE-n / The UNESCO certificate of the Semmelweis documentation was handed over

2013. november 25.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke 2013. november 23-án, a Semmelweis Alumni Találkozója keretében adta át az UNESCO oklevelét a Semmelweis dokumentáció befogadásáról Varga Benedeknek, a felterjesztést elkészítő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatójának.

 

EN: Dr Miklós Réthelyi, president of the Hungarian National Commission for UNESCO handed over the UNESCO certificate of the Semmelweis documentation to Benedek Varga, director of the Semmelweis Museum of Medical History on 23 November 2013.


HU: Az UNESCO által már több mint 20 éve működtetett Világemlékezet Program keretében idén 55 tétellel bővült a nemzetközi jelentőséggel bíró dokumentumörökségeket számon tartó lista; köztük Semmelweis Ignác felfedezésével és a hozzátartozó dokumentációval, az aszeptikus prevenció bevezetéséről.

Az UNESCO 2013. júniusi döntése értelmében, a 2012-2013-as pályázati ciklusban 55 tétellel, köztük Magyarország legutóbbi felterjesztésével, Semmelweis Ignác felfedezésének dokumentációjával bővítette a Világemlékezet Program keretében működő, az emberiség kiemelt nemzetközi jelentőséggel bíró dokumentumörökségeit összegyűjtő regiszterét.
Az UNESCO a Világemlékezet programot (Memory of the World Programme) 1992-ben indította el azzal a céllal, hogy a tagországokban fellelhető egyetemes értékkel bíró ritka és veszélyeztetett, írott vagy audiovizuális dokumentumok, gyűjtemények azonosítását, megőrzését és széleskörű megismertetését elősegítse. A program létrehozását az a felismerés ihlette, hogy az emberiség dokumentumörökségének jó része könnyen megsemmisülhet, ha nem szentelnek a védelmére kellő figyelmet és energiát. A háborús és társadalmi megrázkódtatások; a megfelelő anyagi források, odafigyelés és a tudatosság hiánya egyre nagyobb veszélyt jelentenek az örökségi, információs emlékek fennmaradására.

Hungary_Semmelweis-page-001


Magyarország a nyári döntés értelmében immár 6 dokumentum örökséggel képviselteti magát az ún. Világemlékezet listán: 2001-ben Tihanyi Kálmán „Radioskop” néven benyújtott szabadalomi kérelme, 2005-ben a Bibliotheca Corviniana, 2007-ben a Tabula Hungariae, 2009-ben az MTA könyvtárában őrzött Kőrösi Csoma Sándor Archívum és Bolyai János Appendix c. műve, míg 2013-ban Semmelweis felfedezése a gyermekágyi lázról és aszeptikus prevenció bevezetéséről került fel a nemzetközi listára.

MoW_S 

Number_TwoSemmelweis Ignác és az aszeptikus szülészeti gyakorlat
Az aszeptikus prevenció a 19. század közepéig nem volt ismert és ok-okozati kapcsolattal igazolt az orvosi gyakorlatban. Erre a világon elsőként a magyar Semmelweis Ignác adott magyarázatot, egyben dolgozott ki szigorú módszert, és vezette be azt az orvosi gyakorlatba. Semmelweis egy szülészeti osztály esetében bizonyította, hogy az addig kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz teljes egészében megelőzhető. Feltárta a gyermekágyi láz kóroktanát, s ennek keretében igazolta, hogy a szülőnőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével teljes egészében megelőzhető a fertőzés. A világon elsőként igazolta, hogy a gyermekágyi láz azonos a vérmérgezéssel. Az általa javasolt prevenció egyedi, s aránylag lassan terjedt el a világban, noha többen vizsgálták ugyanezt a jelenséget. Semmelweis magyarázatának sajátossága abban rejlett, hogy mintegy 30 évvel a modern bakteriológiai szemlélet kialakulása előtt értette meg a gyermekágyi láz kialakulásának okát, és tudta megbízható prevencióval megelőzni a betegséget. Nézeteit az 1870-es évektől kialakuló adekvát mikrobiológiai tudás (Pasteur, Koch) és az erre alapuló sebészeti gyakorlat (Lister) igazolta.
Az 1861-ben keletkezett dokumentum az orvostudomány egyetlen fejezetével foglalkozik: hogyan lehetséges egy speciális fertőtlenítési eljárással egy gyakran előforduló fertőzést megelőzni, egy olyan korszakban, amelyre még szerény mikrobiológiai tudás jellemző. Ez az aszeptikus szemlélet, az ahhoz tartozó ok-okozati elv egyértelműen Semmelweis Ignác nevéhez fűződik, aki azt az általa Budapesten vezetett szülészeti osztályokon vitte teljes sikerre.
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár őrzi Semmelweis Ignác 1861. május 27-én kelt egyleveles nyomtatványát.
A nyomtatvány címe: "Utasítvány a pesti m. k. egyetemi, szülészeti kórodán tanuló és tanulónők részére, a gyermek ágyi-láz elhárítása végett". Ezt a dokumentumot Semmelweis az általa vezetett Szülészeti Klinika kórtermeinek ajtóin helyeztette el, s annak betartása a kórterembe belépő valamennyi személy számára kötelező volt.

EN: This year 55 new additions to the Memory of the World Register was approved by UNESCO Director-General Irina Bokova. The new elements of documentary heritage were proposed by 40 countries and the International Commission for the International Tracing Service (ITS). They were evaluated and recommended by the International Consultative Committee for the Memory of the World programme, meeting in Gwangju (Republic of Korea) from 18 to 21 June. Among them Semmelweis' discovery, the documentary heritage submitted by Hungary was also included. The submission is a collection of printed materials on the discovery of the causes of childbed fever and elaborating aseptic prevention against it by Ignaz Philipp Semmelweis between 1847-1861. Semmelweis proved that puerperal fever having led earlier to particularly high mortality rates can be fully prevented. He determined the etiology of puerperal fever and, in doing so, also proved that the infection can be fully prevented if the persons getting into contact with the women giving birth thoroughly sterilize their hands. The prevention recommended by him is unique and was accepted relatively slowly in the world, although others also realized his achievement and studied this phenomenon.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet