Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Magyar jelölés a Világemlékezet Listára

2012. április 13.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága felterjesztette a Világemlékezet Listára a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum által elkészített jelölési anyagot Semmelweis Ignác felfedezéséről, az aszeptikus prevenció bevezetéséről.


P1170097Semmelweis Ignác és az aszeptikus szülészeti gyakorlat

Az aszeptikus prevenció a 19. század közepéig nem volt ismert és ok-okozati kapcsolattal igazolt az orvosi gyakorlatban. Erre a világon elsőként a magyar Semmelweis Ignác adott magyarázatot, egyben dolgozott ki szigorú módszert, és vezette be azt az orvosi gyakorlatba. Semmelweis egy szülészeti osztály esetében bizonyította, hogy az addig kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz teljes egészében megelőzhető. Feltárta a gyermekágyi láz kóroktanát, s ennek keretében igazolta, hogy a szülőnőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével teljes egészében megelőzhető a fertőzés. A világon elsőként igazolta, hogy a gyermekágyi láz azonos a vérmérgezéssel. Az általa javasolt prevenció egyedi, s aránylag lassan terjedt el a világban, noha többen vizsgálták ugyanezt a jelenséget. Semmelweis magyarázatának sajátossága abban rejlett, hogy mintegy 30 évvel a modern bakteriológiai szemlélet kialakulása előtt értette meg a gyermekágyi láz kialakulásának okát, és tudta megbízható prevencióval megelőzni a betegséget. Nézeteit az 1870-es évektől kialakuló adekvát a mikrobiológiai tudás (Pasteur, Koch) és az erre alapuló sebészeti gyakorlat (Lister) igazolta.

Az 1861-ben keletkezett dokumentum az orvostudomány egyetlen fejezetével foglalkozik: hogyan lehetséges egy speciális fertőtlenítési eljárással egy gyakran előforduló fertőzést megelőzni, egy olyan korszakban, amelyre még szerény mikrobiológiai tudás jellemző. Ez az aszeptikus szemlélet, az ahhoz tartozó ok-okozati elv egyértelműen Semmelweis Ignác nevéhez fűződik, aki azt az általa Budapesten vezetett szülészeti osztályokon vitte teljes sikerre.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár őrzi Semmelweis Ignác 1861. május 27-én kelt egyleveles nyomtatványát.

A nyomtatvány címe: "Utasítvány a pesti m. k. egyetemi, szülészeti kórodán tanuló és tanulónők részére, a gyermek ágyi-láz elhárítása végett". Ezt az Utasítványt Semmelweis az általa vezetett Szülészeti Klinika kórtermeinek ajtóin helyeztette el, s annak betartása a kórterembe belépő valamennyi személy számára kötelező volt.

 

A jelölési anyag angolul elérhető itt.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet