Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Konferencia a digitális örökség megőrzéséről / Conference on Preservation of Digital Heritage

2012. szeptember 28.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO szervezésében 2012. szeptember 26-28. között, „Világemlékezet a digitális korban: digitalizálás és megőrzés” címen megrendezésre került vancouveri konferencia célja a digitális örökség megörzése kérdéskörének a megvitatása volt. Az eseményre 110 országból érkeztek szakértők és kormányzati képviselők. További információk elérhetők az UNESCO weblapján.

 

EN: A UNESCO conference, The Memory of the World in the Digital age: Digitization and Preservation, opened in Vancouver on 26 September bringing together experts and government officials from 110 countries and all continents. For more information please visit the website of UNESCO.


A vancouveri konferencia a digitális dokumentumörökség megőrzésének kérdéskörét tárgyalta és arra kereste a választ, hogy miként lehet megőrizni a jövő számára a napjainkban termelődő adatmennyiséget. A konferencia ajánlásait a Vancouveri Deklaráció tartalmazza, amely kihangsúlyozza, hogy az információhoz való hozzáférés alanyi jognak kellene lennie, beleértve a digitális tartalmakhoz való hozzáférést is. A tagállamoknak feladata, hogy jogszabályok útján biztosítják az információhoz való szabad hozzáférést. A deklaráció továbbá szorgalmazza olyan digitalizálásra épülő dokumentum megőrzési modellek kidolgozását, melyek egyrészt összehangolják különböző intézmények megőrzési gyakorlatait, másrészt figyelembe veszik az örökség tulajdonosának kulturális szokásait, harmadrészt figyelmet szentel megfelelő szakemberek képzésének. A konferencia a tagállamokon kívül megszólította a digitalizálásban szerepet játszó szereplőket is, hogy olyan technológiákat dolgozzanak ki, melyek lehetővé teszik a dokumentumörökség hosszantartó megőrzést és széleskörű hozzáférését.

További információk és a deklaráció elérhető az UNESCO központi weblapján. 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet