Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

IFAP és IPDC 2000-2010.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az „Információt mindenkinek” kormányközi programot 2000-ben hívták életre. A kezdeményezés célja, hogy az információk egyetemes hozzáférése útján igazságosabb társadalmak jöjjenek létre. A program kormányzati segítséggel, az új információs-kommunikációs eszközök használatával kívánja elérni a célját.

IFAP („Információt mindenkinek” – Information for All Program)

Az elmúlt évtized során soha nem látott mértékű fejlődés következett be az információs-kommunikációs technológiák területén. Ezen új erőforrások kiaknázása segíthet megvalósítani az információkhoz való egyetemes hozzáférést. A naprakész informáltság nélkülözhetetlen a fejlődéshez, a túléléshez és a fenntartható fejlődéshez. A világbéke elérése és megőrzése is az információk zavartalan áramlásán és hozzáférésen alapul. Mindezek tükrében az „Információt mindenkinek” program az UNESCO válasza az információs társadalmat érintő kihívásokra és lehetőségekre.

Az IFAP szorosan együttműködik különböző kormányközi és nemzetközi nem kormányzati szervezetekkel, különösképpen azokkal, amik jártassak az információ-menedzsmentben és megőrzésben.

Tovább információk elérhetők itt.

Az Információs és Kommunikációs Albizottság és az IFAP magyar nemzeti bizottsága az UNESCO két központi programbizottságának (IPDC és IFAP) tevékenységében vesz részt. Az IFAP (Information for All Programme) munkáját Z. Karvalics László segíti, 3 munkabizottságba delegáltunk hazai tagokat:

· information literacy (Koltay Tibor)

· e-inclusion (Molnár Szilárd)

· digital preservation (Kiss Ferenc)

Magyar kutatóintézet (BME ITTK- INFONIA Alapítvány) végzi az IFAP újraindult Information Society Observatory-jának (http://ifap-is-observatory.ittk.hu/) tartalommal való feltöltését, hírlevelek és éves jelentés gondozását.

IPDC ("Nemzetközi kommunikáció-fejlesztési program" - International Programme for the Development of Communcation)

Az IPDC egy olyan multilaterális fórum, amely a média fejlesztését hivatott elősegíteni fejlődő országokban. A program különböző média projektek támogatása mellet igyekszik megteremteni az ideális környezetet a szabad, független és plurális média számára. Az elmúlt 30 év tanulságait levonva az IPDC a tevékenységét az alábbi porítások mentén fejti ki: a média függetlenségének ás pluralitásának hirdetése; a közösségi média, a rádió és tv-társaságok fejlesztése; a nemzeti és regionális hírügynökségek modernizálása; a szakemberek képzése.

Az IPDC munkájába 2008-ban Székely Iván kapcsolódott be, ennek eredményeként sok oktatási-és szakanyagot sikerült már közvetítenie hazai intézmények számára.

További információk elérhetők itt.Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet