Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Csúcstechnológia várja decembertől a hallgatókat - Gyakorlati hely, labor és „disszeminációstér” az SZTE Informatoriuma / Informatorium – A high-tech facility for students

2012. december 17.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Nagy labor, Screen Wall, Kütyüfarm és high-tech berendezések – ezek a szegedi universitas új egységének hívószavai. A Szent-Györgyi Albert Agorában található, az SZTE által létrehozott Informatorium december 13-án – az épülettel együtt szélesre tárja kapuit a hallgatók és az oktatók előtt is. De rejtélyes nevén és divatos jelzőin túl mire használhatjuk majd a hipermodern épületet? Vajon hogyan szolgálja az egyetemistákat a kívülről a technika elefántcsonttornyának tűnő komplexum? Az intézetet bemutató tájékoztató füzet elérhető itt.

 

EN: The University of Szeged establishes the Informatorium to create a place for presenting its scientific activities. It is a two-storey, 400 square-metre super-integrated physical space where displaying and processing devices, background systems and databases are all accessible, together with the related information services and the assistance needed to use them, and a visualisation capacity.

 

http://informatorium.hu/


Gyakorlati hely és kapocs a munkaerőpiachoz

Az SZTE Informatoriuma a Szent-Györgyi Albert Agorán belüli tagintézmény: az egyetem ipari és hétköznapi életet érintő innovációit, azok ipari megvalósulásait, Egyetemünk tudományos műhelyeinek munkáját prezentálja. Az Informatorium a laborszintű fejlesztések és az innovatív termékek bemutatásán túl, élő kapcsolatot ápol majd a munkaerő-piaccal is. Partnereinkkel együttműködve, azok szolgáltatójaként, a piackutatásban, akár egy tesztprogram lebonyolításában vagy asszisztensi feladatok ellátásában is részt tudnak majd venni az egyetemisták. Az Informatoriumon belül is szükség lesz az egyetemi polgárok aktivitására, hiszen szakmai gyakorlat szerzésére is lehetőséget biztosít a hely. A jelentkezők itt testközelben megtapasztalhatják, és el is végezhetik azokat a munkafeladatokat, amelyeket egy cégnél napi rutint jelentenek, így ez az egység referenciahelyként is szolgál majd a hallgatók számára. – Recruitment térré is szeretnénk válni – mondta Rózsa Péter. - A cégeknek segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy toborzó munkát végezzenek, a tehetséges hallgatók munkáját nyomon követhessék és kiválaszthassák a nekik megfelelő szakembereket – hangsúlyozta az intézmény jelentőségét az Informatorium marketing-kommunikációs menedzsere.

Kávét a robottól, telefont a kütyüfarmról

Az egység legfontosabb termét Nagy labornak keresztelték el, amely „munkaterületként” fog funkcionálni, ahol a géppark szemináriumok, vagy éppen workshopok rendelkezésére is áll amellett, hogy kisebb konferenciák, előadások színhelyeként is funkcionálhat. Azonban a rendelkezésre álló infrastruktúrának egy különleges eleme is akad. A Screean Wall - azaz Képernyőfal - óriási, száz négyzetméteres felületét három – csúcstechnológiát képviselő – projektor vetíti meg, így ez a rendszer egyedi, egyben világszínvonalú prezentációk megvalósítását teszi lehetővé.

Ugyanez a tér ad otthont a Kütyüfarmnak: - Kézzel fogható berendezéseket értünk „kütyük” alatt, ami az okostelefonoktól kezdve a háztartási eszközökig bármi lehet. Itt ezek tesztelhetők, kézbe vehetők – interaktív kiállításnak is felfoghatjuk, ahol a legújabb berendezésekkel ismerkedhet meg az érdeklődő – magyarázta Rózsa Péter.

Ennek továbbfejlesztett változata lesz megtekinthető és szintén kipróbálható az emeleten, amely az intelligens minta otthonnak ad helyet a következő évtől. Itt egy hipermodern „lakás” készül, amelyet a televíziótól a mosogatógépig minden eszközzel felszerelnek. A kiváló technológiával, innovatív funkciókkal és ultramodern megjelenéssel rendelkező sütők, mikrohullámú sütők, főzőlapok, párelszívók, mosogatógépek, hűtőszekrények és fagyasztók futurisztikus konyhai környezetet teremtenek majd. Az intelligens konyha alkalmas lesz gasztronómiai bemutatók megtartására is. S mivel bérelhető számítógépes egységek és intelligens tárgyaló egyaránt tartozik az egységhez, az ott dolgozók-tanulók akár kávét is főzethetnek a konyhai robottal.

Disszeminációs tér: videó-konferenciától a performanszokig

Az Informatorium az egyetem versenyhelyzetét is javítja, hiszen ez egy magas színvonalú infrastruktúrával felszerelt kommunikációs tér, ami - közművelődési funkciót újraértelmezve - a lehető legjobban kívánja támogatni az itt zajló információcsere hatékonyságát. Az Intelligens tárgyaló például intelligens kamerákkal és high-tech hangrendszerrel lett felszerelve, így videó-konferenciák ideális helyszínéül szolgálhat. Ezt biztosítja a legmodernebb hardver és szoftver is, amely segítségével a világ bármely pontjával összeköthető az egység, ahol a Cambridge-itől a Shanghai egyetemig „összedughatják” benne fejüket a kutatók vagy a hallgatók, megfelelő hátteret biztosítva az SZTE-n folyó szakmai munkához is. - Amellett, hogy laborként működik az Informatorium, egyfajta kommunikációs eszközként is felfogható – sorolta tovább a menedzser az egység rendeltetéseit.
- Ugyanakkor a szegedi egyetem művészeti vonalát is be tudjuk mutatni teljesen új körülmények között: rendhagyó, belvárosi, hyper galériában szintén gondolkodhatnak az érintett tanszékcsoportok. Itt olyan művészeti performanszokat, vetített tárlatokat tudunk megvalósítani, amelyek nemhogy a városban, de az országban is egyedülállóak – vázolta az intézményben rejlő további lehetőségeket Rózsa Péter. - Mi a közművelődés univerzumában egy előretolt helyőrségként képviseljük a Szegedi Tudományegyetem projektjeit – összegezte az Informatorium szerepét a szakember.

 

Kiss Tímea

 

http://informatorium.hu/Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet