Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Átadták az Év Levéltári Kiadványa díjat (2014) / The Archives' Publication of the Year Award was handed out (2014)

2015. február 17.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított díjat harmadik alkalommal adták át. A 2014-ban megjelent levéltári kiadványok közül rangos szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A február 4-i ünnepségen Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Gyurgyák János, az Orisis Kiadó igazgató-főszerkesztője és Szögi László, a zsűri elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az Év Levéltári Kiadványa díjat öt kategóriában osztották ki, az ünnepségre az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában került sor. Tovább >>

 

EN: This year the Association of Hungarian Archivists for the third time announced the Archives' Publication of the Year Award which was given in five categories. The Ceremony was held on the 4th of February at the Historical Archives of the Hungarian State Security.


Uj_kep_3

 

Réthelyi Miklós ünnepi beszéde:

AZ ÉV LEVÉLTÁRI KIADVÁNYA
díj ünnepélyes átadó rendezvénye
2015. február 4. 10:00

Tisztelettel köszöntöm a Magyar Levéltárosok Egyesülete által meghirdetett, Az Év Levéltári Kiadványa díj ünnepélyes átadási rendezvény szervezőit, résztvevőit és különösen a díjazott munkánk szerzőit.

A jelenlévők körében nem ismeretlen a levéltárak jelentősége, működése, és a levéltárakban dolgozók munkája. Hogy ne érezzem magam kívülállónak, két kiváló forrásból a világhálón elérhető Levéltár dokumentumból és Levéltárak Egyetemes nyilatkozatából tájékozódva pontosítottam ismereteimet.

A levéltárak szervezetének és működésének pontos elemzése során látható, hogy a levéltárak – noha - olyan iratokat gyűjtenek, amelyek már elvesztették kapcsolatukat a folyó ügyvitellel, olyan adatokat tartalmaznak, amelyek majd csak később lesznek felhasználhatóak, ám mivel történelmi jelentőségűek lehetnek, a múlt megvilágítását szolgálják. Az iratok rendeltetésszerűen futnak be a levéltárakba, és rendezett, jól hozzáférhető formában, ott is maradnak.

Vagyis a levéltárak a jelenben végzett szakértő, módszeres munkával a jövő számára gyűjtik és rögzítik a jelen és a múlt eseményeit, történéseit, adatait. Ezzel a munkával akarva vagy akaratlanul, de az emberiség fejlődésén, evolúcióján tevékenykednek. Egyének, családok embercsoportok, országok jönnek a múltból és lépnek tovább a jövő felé, egy olyan jövő felé, amelyről egyelőre csak sejtések, bizonyos támpontok olvashatók ki.

Az Egyetemes Nyilatkozat a Levéltárakról (UNIVERSAL DECLARATION ON ARCHIVES), amelyet a Levéltárak Nemzetközi Tanácsának Ülése, Oslóban 2010-ben fogalmazott meg, majd az UNESCO 36. Közgyűlése 2011 ben fogadta el. A dokumentum – egyes részleteit kiragadva – így ír a levéltárakról:

- A levéltárak egyedülálló jelentősége, hogy autentikus formában őrzik meg a társadalmak fejlődését az adminisztratív, a kulturális és az intellektuális tevékenységek tükrében.

- A levéltárak életfontosságú jelentősége … a polgárok jogainak a védelme, a személyes és a kollektív emlékezés megteremtése, a múlt megértése, a jövő cselekedetinek a kiismerése érdekében a jelen dokumentálása.

- A levéltárak diverzitása az emberi tevékenység minden területére kiterjed.

A Nyilatkozat összefoglalóan kiemeli a levéltáraktól elvárt tulajdonságokat, úgymint hitelesség, érvényesség (authenticity), szavahihetőség, megbízhatóság (reliability), tisztesség, fedhetetlenség (integrity) és hasznosíthatóság, felhasználhatóság (usability) …

valamint kiemeli, hogy … - a levéltáraknak közre kell működniük az állampolgári felelősség kialakulásához, előmozdításához.

Kihasználom ezt az alkalmat, hogy az UNESCO Kommunikációs és Információs Szakbizottságának, rokonterületen történő programjáról szóljak.

A Szegedi Információtörténeti Műhely Z. Karvalics László szervezésében, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága védnökségével és az Első Világháború Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával 2014. október 8-án a szegedi Informatoriumban rendezte meg harmadik szakmai konferenciáját „Az első világháború információtörténetéhez” címmel. A szervezők a konferencia kísérő eseményeként annotált és tematikus fotógyűjteményt állítottak össze archívumi és hálózati helyeken elérhető képekből, amelyek a Nagy Háború információtörténetének valamilyen aspektusát ábrázolják.

5182

Egy évvel ezelőtti az ünnepélyes alkalommal elhangzottak a következők:

2014 a vészkorszakra történő emlékezésnek az éve. Biztos vagyok abban, hogy a kis- és nagy levéltárakban rejtezkedő emlékek segíteni fognak abban, hogy hazánkban egyre többen a tények ismeretében lássák és érezzék át a 70 évvel ezelőtt történtek hihetetlen embertelenségét, szörnyűségét. Segíteni fognak abban, hogy minél többünkben szülessen meg – a személyesen átélt, vagy másoktól felejthetetlen élményként hallott szenvedésekre való emlékezést ellensúlyozó – egymás felé fordulás és szeretet.”

Örömmel láttam, hogy a kitüntetett kiadványok közül három is a magyarországi zsidóság történetével, illetve a holokauszt eseményeivel foglalkozik. Az UNESCO által meghirdetett 2014-es Ybl-emlékév és az I. Világháború kitörésének centenáriuma szintén visszhangra talált a kiadványok készítői körében.

Már előre is szeretnék gratulálni a nyerteseknek és a díjazottaknak munkáikhoz, kívánom, hogy azok minél több érdeklődő kezébe jussanak el. A levéltárosok egyedülálló, a jó irányába történő fejlődést és ezzel a polgári felelősségteljes öntudat kialakulását előmozdító munkájához sok erőt és díjakban is megjelenő sikereket kívánok.

Réthelyi Miklós

 

5190
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet