UNESCO (www.unesco.org)
UNESCO.HU

Forest Whitaker amerikai színész az UNESCO jószolgálati nagykövete lett

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az amerikai színész-rendező UNESCO jószolgálati nagykövetté történő kinevezését Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója jelentette be, a címet ünnepélyes keretek között vehette át Forest Whitaker az UNESCO párizsi székhelyén június 21-én.Forest Whitaker jelölése a színész humanitárius és művészi elkötelezettségének elismerése, mely az olyan munkáiban a legszembetűnőbb, mint az ugandai gyermekkatonákról szóló“Better Angels” című film, vagy a “Common Destiny” című dokumentumfilm, mely a béke és a kölcsönös megértés, mint közös cél eléréséről és az oktatás erejéről mesél a békéért és megbékélésért.

Forest Whitaker nevéhez olyan sikeres szerepek kötődnek, mint Clint Eastwood „Bird - Charlie Parker élete” című filmjében nyújtott alakítása, melyért a cannes-i filmfesztiválon megkapta a legjobb féri színésznek járó díjat, vagy „Az utolsó skót király” című film, melynek főszerepéért 2006-ban Oscar-díjjal jutalmazták.

Hollywoodi karrierén túl Forest Whitaker részt vett bántalmazott tinédzserek megsegítésével foglalkozó, valamint az állatok jogainak védelméért küzdő szervezetek munkájában, melyekért több díjjal is jutalmazták. Mint az UNESCO jószolgálati nagykövete, a nagyobb társadalmi tudatosság szorgalmazásáért, és a döntéshozók mozgósításáért küzd, 2011 októberében, az UNESCO 36. Általános Konferenciájának Ifjúsági Fórumán vitaindító beszédet mond.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet