UNESCO.HU

Fény Nemzetközi Éve Zárónap (Magyar Tudományos Akadémia Díszterme, 2016. március 23.)

2016. március 23.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2016. március 23-án került sor a Fény Nemzetközi Éve magyarországi rendezvényeinek záróeseményére a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében.

 

2015-öt az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az UNESCO támogatásával az ENSZ a fény nemzetközi évének nyilvánította. Magyarország is csatlakozott az ENSZ és az UNESCO kezdeményezéséhez, melynek keretében az MTA és az EMMI támogatásával egész évben tartó programsorozat keretében kínáltak lehetőséget a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásainak bemutatására.

Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a tematikus év kiváló lehetőséget adott az ismeretterjesztés fontosságának hangsúlyozására, egyúttal sikeresen szólította meg többek között a fizikusokat, művészeket, biológusokat és teológusokat az ünneplésbe való bekapcsolódásra. A tudományos közösség aktív szerepvállalását bizonyítja az is, hogy a 2015 novemberében Budapesten megrendezett World Science Forumon külön szekciót kapott a tematikus év. Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a fény a jövőben is sok kihívást tartogat az emberiség számára, így a természettudomány alapjainak érthető módon való átadása a fiatal generáció számára az esztendő egyik kiemelt célja volt.

lovasz
Fotó:mta.hu

 

Kroó Norbert a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy ugyan a tematikus év vége elérkezett, de ezzel a munka nem áll meg, hiszen számos projektötlet/kezdeményezés született a tavalyi esztendő során. A fiatalok bevonása sikeresnek mondható, 28 iskola koordinálásában körülbelül 600 iskola vett részt a programban, így a diákság a kitűzött céloknak megfelelően a középpontba került.

kroo
Fotó:mta.hu

Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke üdvözlő szavaiban kiemelte annak fontosságát, hogy a Fény Nemzetközi Éve valóban nagyon széles körben megérintette az embereket, így a fizikusokon kívül a művészek, írók, lelkészek, szerzetesek és teológusok is megosztották mondanivalójukat a fény hivatásukban betöltött szerepéről. Ezt bizonyítja például az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen szervezett 2015. szeptember 21-i „A fény felé” elnevezésű szimpózium est, amelyen többek között a vallás, a fizika tudománya, az irodalom és a művészet képviselője folytattak egymással diskurzust.

 

25389041314_99ee0b1c8b_o_fit_640x100001
Fotó:mta.hu

Lupkovics Gábor, az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület elnöke az esemény keretében Petzval József-emlékérmet adott át Kroó Norbert professzor úr részére a plazmafizika és az optika területén művelt, nemzetközileg is kimagasló tevékenységéért, valamint Bárány Nándor-díjat adományozott Czitrovszky Aladár részére az optika-lézertechnika területén művelt és az egyesület érdekében végzett kimagasló tevékenységéért.

A Fény Éve magyarországi záróeseményén az üdvözlő beszédeket követően ismeretterjesztő előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők.

Csáji Attila fényművész Lézeretűdök című előadásában többek között a tavalyi év fényművészeti eseményeivel ismertette meg a résztvevőket. Kiemelte például az Új Budapest Galériában megrendezett fényművészeti tárlatát, melynek kurátora és rendezője Paksi Endre Lehel volt.

Magyar Zsolt, a budapesti Szent István Gimnázium matematikatanára bemutatta, hogyan tették diákjaival szemléletessé kis LED-fényforrások felhasználásával a különböző függvényeket, mértani helyeket és a háromszögek nevezetes vonalait. Ez a projekt is egyike a Fény Évén túlmutató programoknak, tekintettel arra, hogy a későbbiekben más iskolákban is tartanak majd ehhez hasonló foglalkozásokat.

Böröcz Sándor, a Lysys-Project Kft. ügyvezetője a cég által alapított „A fény mestere” díjról tartott rövid összefoglalót. Az elismerést elsőként tavaly adták át a legkiválóbb világítási rendszert megvalósító pályázónak, a 4-es metró Újbuda Központ megállójának világítástervéért. Böröcz Sándor egyúttal előadásában jelezte, hogy a nívódíjat az idei esztendőben is meghirdetik.

Horváth Dezső, az MTA Wigner FK fizikusa Gravitációs hullámok c. előadásában többek között a gravitációs hullámok felfedezésének tudományos szenzációjáról, valamint a fénynek a kísérletekben betöltött fontos szerepéről beszélt.

Újfalussy Balázs, az MTA Wigner FK fizikusa, valamint az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára a nagysikerű, „A fizika mindenkié” címen elnevezett rendezvénysorozatot mutatta be a jelenlévőknek, amely során tanárok és diákok közös, önálló kezdeményezései nyomán országszerte több, a fizikát népszerűsítő rendezvényre került sor. 2015-ben 45 helyszínen 52 programmal várták az érdeklődőket. Az idei esztendőben a program folytatódik, 2016. április 16-án kerül sor „A fizika mindenkié 2.0”-ra.

ossz
Fotó:mta.hu
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet