UNESCO.HU

December 10. Az emberi jogok napja // Human Rights Day 10 December

2012. december 10.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (UDHR) 1948. december 10-én fogadták el. Ez a dátum, azóta világszerte az Emberi Jogok Napját jelöli. Az emberi jogok főbiztosa, mint az ENSZ hivatalos szerve, fontos szerepet játszik az éves eredmények összehangolásában.

EN: The Universal Declaration of Human Rights (UDHR) was adopted on 10 December 1948. The date has since served to mark Human Rights Day worldwide. The High Commissioner for Human Rights, as the main UN rights official, and her Office play a major role in coordinating efforts for the yearly observance of Human Rights Day.


Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a legelső nyilatkozat az emberek jogairól, szabadságairól. Az 1948-ban, az ENSZ Közgyűlés által elfogadott Nyilatkozat áll egy preambulumból és 30 cikkből, amelyek meghatároznak számos alapvető emberi jogot és szabadságjogot, amely egyformán vonatkozik férfiakra és nőkre, a világon bárhol, a megkülönböztetés bármilyen formája nélkül.

A Nyilatkozatot szövegezésében részt vett minden régió és a különböző jogi hagyományokkal rendelkező képviselők konszenzusa alapján született a dokumentum. Idővel az összes állam elfogadta. A Nyilatkozat alapul szolgált az emberi jogok védelmére összpontosuló és folyamatosan bővülő rendszerének, amely ma már kiterjed a fogyatékkal élők, az őslakosok és a migráns munkavállalók jogaira is.

A világ legegyetemesebb Nyilatkozata: a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma. Több mint 380 nyelvre és nyelvjárásra fordították az abháztól egészen a zuluig.

 

banner_hr2012

Az emberi jogok napja alkalmából az UNESCO Főigazgatója, Irina Bokova is üzent: „Hangot adunk a hangnélkülieknek, biztosítjuk számukra a lehetőségeket, amelyek útján észreveszik őket (…) ez az, amin az UNESCO dolgozik." A teljes beszéd az alábbi linken érhető el. Ugyanezen a napon került átadásra az UNESCO Bilbao díj is http://www.unesco.hu/kultura/desmond-tutu-ersek.

Az ENSZ főtitkár, Ban Ki Mun üzenetében kiemelte, hogy „A civil társadalmi csoportoknak kulcsszerepük van minden nemzet jólétében és működésében, és az ENSZ sajnálatosnak tartja az elfojtásukra irányuló intézkedéseket. Ezért az idei emberi jogi napon az ENSZ a részvétel jogát és azokat a hozzá kapcsolódó jogokat emeli ki, amelyek lehetővé teszik a szólásszabadságot, a békés gyülekezést és egyesülést.” Az üzenet teljes szövege elérhető itt.

 

Budapesten a Magyar ENSZ Társaság és az MTA Társadalomtudományi Kutató Központ Jogtudományi Intézete az emberi jogok napja alkalmából ülést szervezett, ahol Lamm Vanda (az MTA levelező tagja; a MENSZ elnökségi tagja) „Az emberi jogok nemzetközi védelme: egyezmények, tilalmak” címmel tartott előadásában a témakörbe tartozó egyezményekről, a részes államok kötelezettségeiről, valamint az egyes egyezményekhez fűzött fenntartásokról beszélt.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet