UNESCO.HU

Bégányi Dorottya útibeszámolója - 2016 UNESCO International Workcamp Dél-Koreában

2017. január 18.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO Koreai Nemzeti Bizottsága nyári programot szervezett 2016. július 18-30. között a Koreai Köztársaságban, Muan-gun-ban, melynek témája: „Land of Life, Muan Tidal Flats” volt. Magyarországról Bégányi Dorottya vett részt a programon.

13912762_1762104510699977_287132933908213049_n
Forrás: KIA Global Workcamp facebook oldala

Pár hónapja már, hogy hazajöttem életem első, de remélem, hogy nem az utolsó önkéntes programjáról az UNESCO és a KIA Motors szervezésének köszönhetően. Dél-Korea egy déli provinciájában, Muan-guban, a tenger partján lévő kis település, Yongsan adott otthont a tábornak, ahol tizenegy külföldi, és hat helyi, vagyis koreai önkéntes munkálkodott két héten keresztül, 2016. július 18-tól augusztus 2-ig.

Bevallom, nagyon örültem, mikor megkaptam a lehetőséget, két okból is. Mindig is ki szerettem volna próbálni az önkéntességet külföldön is, de eddig még nem volt alkalmam rá, és mivel az egyetemen koreai szakra járok, ezért így testközelből megtapasztalhattam a kinti kultúrát. Ez utóbbinak a megélése volt az előzetes elképzelésem, de végül ennél sokkal többet kaptam. Nem csak egyfajta kultúrát ismerhettem meg, hanem a koreai életstíluson kívül még egészen pontosan tizet. A dolog szépsége pont a nemzetköziség volt, rajtam kívül még Ciprusról, Bulgáriából, Fehéroroszországból, Észtországból, Litvániából, Romániából, Németországból, Szlovéniából, Mongóliából és a Laoszból voltak még jelentkezők. A faluban lévő szálláson minden nap más főzött, így egymás ételeit, szokásait, az adott nyelvek fontosabb kifejezéseit megismerhettük, megtanulhattuk.

A munkánk nagy részét a helyieknek való segítség töltötte ki, vagyis különféle mezőgazdasági tevékenységekben vettünk részt, útjelző táblát újítottunk fel, és a helyi gyerekeknek, akiknek nincs sok lehetősége külföldi kultúrákkal találkozni, egy gyerektábor keretében bemutattuk az országunkat, és játszottunk velük.

Ezen kívül még közös beszélgetéseket szerveztek nekünk, amelyeken előre megadott témákban, mint például a környezetvédelemhez kapcsolódó tengerpartok védelme, és az oktatási stratégia került terítékre. Ezeken az alkalmakon mindenki a saját országának a témákban megjelenő politikájáról számolhatott be.

De természetesen, a nehezebb, munkával telő napokat megszakították a különböző kulturális tevékenységek, mint például a közeli Suncheon part meglátogatása, ami egy híres rezervátum, egy buddhista templomban pedig a tradicionális öltözetet, és hagyományos teaszertartást próbálhattunk ki. Valamint egy másik közelibb nagyvárost, Gwangjut is meglátogattuk, ahol a KIA gyárba, és egy, Dél-Koreában olyan nagy népszerűségnek örvendő baseball meccsre is hivatalosak voltunk.

Az önkéntesség alatt megismert emberekkel, akiket barátaimnak nevezhetek, nagyon jóba lettünk. Két héten keresztül mi tizenheten ott voltunk egymásnak, az esetleges nehézségekből, amelyek felmerültek, igyekeztünk egymást kisegíteni. Két hét után így elég nehéz volt az elválás. Mindenki szétszéledt a világban, visszatért a saját országába, de boldoggá tesz a gondolat, hogyha én abban az országban járnék, lenne egy biztos pont, akire számíthatnék.

Így beszámolómat lezárva szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy kijuthattam, és ilyen értések tapasztalatokkal gazdagodhattam. Ha bárkit is kétségek gyötörnének, hogy érdemes-e belevágni hasonlóba, én csak bátorítani tudom, mert egy ilyen élmény semmihez sem fogható.

 

Bégányi Dorottya

13879382_1762104310699997_8033757893030214109_n
Forrás: KIA Global Workcamp facebook oldala

 

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet