Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Április 23-a a könyv és szerzői jogok világnapja (World Book and Copyright Day)

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

1995-ben az UNESCO - katalán javaslatra - a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át, azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen - különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére.


További információk elérhetők itt és itt.

Irina Bokova üzenete itt.

A párizsi program itt.

 

A világnap meghirdetésével az UNESCO tisztelegni kíván a könyvek és szerzők előtt, továbbá fel kívánja hívni a figyelmet az olvasás fontosságára, és rá kíván világítani az olvasásban rejlő örömökre. Fontos felismerni, hogy a könyvek és az olvasás meghatározó szerepet játszik az emberiség társadalmi és kulturális fejlődésében.

Április 23-a szimbolikus jelentéssel bír, mivel ezen a napon és egyazon évben, 1616-ban halt meg William Shakespeare, Miguel de Cerventes és Inca Garcilaso de la Vega is. Szintén április 23-a jelöli Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla és Manuel Mejía Vallejo születési, vagy halálának dátumát.

A katalánoknak ez a nap védőszentjük - Sárkányölő Szent György - napja. Ekkor emlékeznek meg a "rózsákról és a könyvekről", a legenda értelmében Szent György az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Barcelonában az április 23-a a XIII. század óta a "szerelmesek ünnepe" is.

 
A könyv és szerzői jogok világnapja
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet