Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Miniszteri kommüniké ajánlásai a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

'Tudomány és technológia a fenntartható fejlődés szolgálatában és az UNESCO szerepe' ('Science and Technology for Sustainable Development and the Role of UNESCO') címmel tartottak Kerekasztal tárgyalásokat a természettudományokért felelős miniszterek az U

A "Tudomány és technológia a fenntartható fejlődés szolgálatában és az UNESCO szerepe" ("Science and Technology for Sustainable Development and the Role of UNESCO") címmel tartott Kerekasztal tárgyalások konkrét ajánlásai a következők:

 1. Erősíteni szükséges az UNESCO-nak a tudományos és technológiai kutatás területén kialakított nemzeti politikákra valamint a kutatások kapacitásfejlesztésére vonatkozó irányelveit, s a szervezetnek pontos ajánlásokat kell megfogalmaznia a nemzeti fejlesztési stratégiákhoz.
 2. Az UNESCO feladata kell legyen a konszenzusépítés és a kormányközi elkötelezettségek előmozdítása a széttartó technológiák közötti hídépítésben.
 3. A szervezetnek párbeszédet kell kezdeményeznie a szponzorokkal a természettudományok és technológia fejlesztését célzó projekttámogatások ügyében.
 4. Az információáramlás és az adatmegosztás gyorsítása érdekében az UNESCO-nak elő kell mozdítania a tudásbankok fejlesztését.
 5. Az UNESCO-nak elő kell segítenie egy, a hozzáférhető és megfizethető technológiák közzétételét és fejlesztését célzó platform működését.
 6. Az UNESCO-nak minden erőfeszítést meg kell tennie, hogy felgyorsítsa és előmozdítsa a döntéshozók elkötelezettségét a tudomány és a technológia iránt, valamint hogy tudatosítsa e diszciplínák szerepét a nemzetgazdaságok fejlődésében.
 7. Az UNESCO-nak együtt kell működnie más nemzetközi szervezetekkel a kutatási és fejlesztési eredményeket mérő innovatív benchmarking modellek, valamint nemzeti fenntarthatósági indikátorok fejlesztésében.
 8. Az UNESCO-nak kitüntetett figyelmet kell szentelnie a tudomány és technológia területének fejlesztésére az afrikai kontinensen, valamint szerepet kell játszania az Afrikai Unió programjai és kezdeményezési közötti kapcsolódások erősítésében.
 9. Az UNESCO-nak nemzetközi fórumot kell felállítania, melynek keretei között a felek kicserélhetik a tudományos oktatás fejlődésének eredményeit.
 10. Az UNESCO-nak - mint a tudomány és technológia köztudatba emelése valamint e tudomány globális fejlesztési terve egyik fő fórumának - ajánlania kell a tudományt és technológiát, mint témát az ENSZ Közgyűlése számára.
 11. Az UNESCO-nak Miniszteri Kerekasztal - tárgyalásokat kell rendszeresítenie a témában, és fel kell gyorsítania az információcserét az ülések közötti időszakokban.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet