Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Megállapodási jegyzőkönyv a Csillagászat és Világörökség tematikus kezdeményezés fejlesztéséért

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Csillagászat Nemzetközi Éve (2009) egyik kulcsfontosságú kezdeményezéseként október 30-án Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója és Professor Karel A. van der Hucht, a Nemeztközi Csillagászati Unió főtitkára Megállapodási Jegyzőkönyvet írt alá, mel

A Csillagászat Nemzetközi Éve (2009) egyik kulcsfontosságú kezdeményezéseként 2008. október 30-án Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója és Professor Karel A. van der Hucht, a Nemeztközi Csillagászati Unió főtitkára Megállapodási Jegyzőkönyvet (Memorandum of understanding) írt alá, melyben lefektették a két szervezet együttműködési irányelveit.
A szerződés keretében a 'Csillagászat és Világörökség' ('Astronomy and World Heritage') tematikus kezdeményezés programját kívánják fejleszteni.

A megállapodás értelében együttesen lépnek fel a természettudományok és a kultúra közötti kapcsolatok erősítéséért.

Matsuura főigazgató kiadott sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy jelenleg mindössze 878 hely szerepel a Csillagászati Világörökség Listán, s hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minél szélesebb körben határozzák meg a Listára kerülhető örökséghelyek típusát valamint azon országok körét, melyek öröksége reprezentatív hellyé válhat.

A megállapodás keretében a két szervezet elfogadott egy, a csillagászati és természeti örökséghelyek bővülése, védelme és promóciója érdekében kidolgozott stratégiát.

A Nemzetközi Évad ünnepélyes megnyitójára 2009. január 15-16-án került sor Párizsban, az UNESCO központjában.
(Az ENSZ Közgyűlés 62. ülésszaka az UNESCO-t jelölte a nemzetközi évad egyik vezető lebonyolító szervezetévé.)

Bővebb információk a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) és a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 honlapján.
(Az 1919-ben alapított Nemzetközi Csillagászati Unió a világ 10 000 legtekintélyesebbnek számító csillagászát tömörítő szakmai szervezet.)

Nemzetközi Csillagászati Unió honlapja.
Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 honlapja.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet