Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Jövőre lesz a 400 éves centenáriuma, hogy Galileo Galilei összeállított egy gyűjtő- és szórólencséből álló teleszkópot, s az eszközt az égboltra irányította. Az emberiség mérföldkövének tekinthető felfedezés tiszteletére az ENSZ a 2009. évet a Csillagásza

Jövőre lesz a 400 éves centenáriuma, hogy Galileo Galilei összeállított egy gyűjtő- és szórólencséből álló teleszkópot, s az eszközt az égboltra irányította. Az emberiség mérföldkövének tekinthető felfedezés tiszteletére az ENSZ a 2009. évet a Csillagászat Nemzetközi Évévé (International Year of Astronomy, IYA) nyilvánította.
A köz- és felsőoktatásban dolgozó oktatók figyelmét különös tekintettel szeretnénk felhívni az Évadra és annak hivatalos honlapjára.

Az Évad szervezésével megbízott testület a Nemzetközi Csillagászati Unió.
A Nemzetközi Év ráirányítja a figyelmet a csillagászat jelentőségére, a tudomány társadalmi és kulturális életben betöltött szerepére, s elősegíti a mindennapi életünkre közvetlen hatást gyakorló természettudományos felfedezések és találmányok megsokszorozódását.

A csillagászat kommunikátorainak és oktatóinak egészen különleges hálózata, eddig 99 nemzet és 14 szervezet döntött úgy, hogy csatlakozik a Csillagászat Nemzetközi Éve programjaihoz.

Ízelítő az eddigi kezdeményezésekből:

Az Évad a csillagászat és a természettudományok iránti érdeklődést kívánja ösztönzi világszerte a "Világegyetem: fedezd fel" ("The Universe, yours to discover") tematika keretében, különösen a fiatalok körében.
Nemzetközi együttműködéseket ösztönző Platformot állítanak fel, mely fórum nélkülöz bármely megkülönböztetést akár korra, nemre, státuszra, időre, helyre vagy térre való tekintettel. Célja, hogy látogatói körében erősítse az Univerzum felfedezésének vágyát és alapinformációkat osszon meg.

Az UNESCO Világörökség Központja is együttműködik az Évad programjaival.
Az UNESCO 1972-es Világörökség Konvenciójának számos tagországa jelölte már meg nemzeti intézményeit, melyek nevezését tervezik a Világörökség Listára.

Az UNESCO Világörökség Oktatási Programja workshopokat szervez középiskolás tanulók és oktatóik számára a fejlődő országokban. (Együttműködésben az oktatásért valamint a tudományokért és technológiáért felelős miniszterekkel, planetáriumokkal, tudományos centrumokkal, az iparral és civil szervezetekkel.)

A Nemzeti Világűr Közösség "Hozzájárulás az álmokhoz" ("Permission to dream") kezdeményezésében teleszkópokat adományoznak iskoláknak.

A szervezet Fizika Programja a fizika és a csillagászat közti szorosabb együttműködést kívánja erősíteni, a Fizika Nemzetközi Éve (2005) eredményeire építve.

Bővebb információk a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 hivatalos honlapján: http://www.astronomy2009.org/

Kapcsolat:
UNESCO Space Education Programme: Yolanda Berenguer, Tel.: +33-1-45684171;
e-mail: v.berenguer@unesco.org

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet