Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Az UNESCO képregény-krimisorozata az olimpia jegyében

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A 29. Nyári Olimpiai Játékok kezdete előtt pár nappal, augusztus 4-én indította el az UNESCO folytatásos képregény-krimisorozatát "Ünneprontó ügyek" ("The Case of the Spoilsports") címen. Az akció célja a dopping elleni harc a sportban, célcsoportja a fia

A 29. Nyári Olimpiai Játékok kezdete előtt pár nappal, augusztus 4-én indította el az UNESCO folytatásos képregény-krimisorozatát "Ünneprontó ügyek" ("The Case of the Spoilsports") címen. Az akció célja a dopping elleni harc a sportban, célcsoportja a fiatalság. A hetente, öt fejezetben publikált történet három nyelven (angolul, spanyolul és franciául) érhető el a Társadalomtudományi Szekció honlapján.

A híres detektív-író, Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes és Challenger professzor alakjainak kitalálója inspirálta a képregény történeteit. A folytatásos krimi azután nyomoz, milyen eltérő válaszokat adhatnak fiktív élsportolók a verseny nyomása alatt. Doyle legendás mesterdetektívje, Sherlock Holmes és hű kísérője, Dr. Wattson alakjairól mintázott hősök, Rattus Holmes és Felis Wattson az olimpiára és nyomozni indulnak...
Az "Ünneprontó ügyek" ("The Case of the Spoilsports") epizódjai ráirányítják a figyelmet az UNESCO dopping-ellenes szerepére és hangsúlyozzák a sportbeli dopping elleni nemzetközi egyezmény (International Convention against doping in Sport) jelentőségét.

Az UNESCO Társadalomtudományi Szekciójának híre a krimisorozatról az UNESCO http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=43207&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html című tematikus oldalán.

A képregény-sorozat indulásának napján, augusztus 4-én írta alá az Amerikai Egyesült Államok elnöke, George Bush a sportbeli dopping elleni nemzetközi egyezmény ratifikációs dokumentumát. Az UNESCO főigazgatója, Koichiro Matsuura az alkalomra kiadott nyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok csatlakozott a dopping ellenes küzdelemhez. Kihangsúlyozta, hogy olimpiai évben csatlakozni a sportbeli dopping elleni nemzetközi egyezményhez erőteljes üzenet a világ valamennyi sportolója számára arról, hogy a dopping nem tolerálható.
Az UNESCO ezen alkalomra megjelent összefoglalója elérhető itt.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet