Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Vitát kezdeményez az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Tanácsa az emberi klónozásról

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Október 28-án és 29-én tartja 15. ülését az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Tanácsa (IBC) a szervezet párizsi központi épületében. A tanácskozás közvetlenül megelőzi a Kormányközi Bioetikai Tanács egyesült ülését (október 30-31.). Mindkét találkozó kiemelt ké

Október 28-án és 29-én tartja 15. ülését az UNESCO Nemzetközi Bioetikai Tanácsa (IBC) a szervezet párizsi központi épületében. A tanácskozás közvetlenül megelőzi a Kormányközi Bioetikai Tanács egyesült ülését (október 30-31.).

Mindkét találkozó kiemelt két témája:

  • a Universal Declaration on Bioethics and Human Rights ('Bioetika és Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata') dokumentumban lefektetett társadalmi felelősség irányelvei
  • az emberi klónozás és a nemzetközi kormányzás kérdései

Mindkét bizottság véleményeket, ajánlásokat fogalmaz meg, s javaslatokat tesz olyan tudományos és technológiai kérdésekben, melyek etikai kérdéseket vetnek fel.

A Nemzetközi Bioetikai Tanács kezdeményező szerepet játszik az emberi klónozásról folytatott vitában, 1997-es egyetemes nyilatkozatában, az Universal Declaration on the Human Genome and Human Rights dokumentumban megfogalmazta azokat az alapelveket, melyek elítélik az emberi klónozást az emberi méltóság jegyében. Több mint 50 ország hozott azóta olyan jogszabályt, amely tiltja e gyakorlatot.
Több tudós hangsúlyozza ugyanakkor a gyógyító klónozás fontosságát és keresi az alternatív eljárások lehetőségeit.

Az UNESCO-főigazgató kérésére a Tanács egy munkacsoportja egy ideje azt vizsgálja: a legfrissebb tudományos, etikai, társadalmi, politikai és jogi válaszok elegendőek-e egy új nemzetközi kezdeményezéshez.

Az október végi ülés lehetőséget biztosít a tudományos vélemények ütközésére.

Az IBC ülésszak napirendje elérhető itt.

Akkreditációs ügyekben forduljanak az UNESCO Információs Hivatalához: Bureau of Public Information.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet