Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Az Emberi Jogok Nemzetközi Napja: December 10.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kikiáltásának 60. évfordulója jegyében tartanak ünnepélyes rendezvényeket, megemlékezéseket az Emberi Jogok napján, december 10-én világszerte. A megemlékezés központi rendezvényére az UNESCO fő épületében kerül sor.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (Universal Declaration of Human Rights) kikiáltásának 60. évfordulója jegyében tartanak ünnepélyes rendezvényeket, megemlékezéseket az Emberi Jogok napján, december 10-én világszerte.

A megemlékezés központi rendezvényére az UNESCO fő épületében kerül sor.
Az emléknap keretében Koichiro Matsuura főigazgató átadja az emberi jogok kultúrájának terjesztéséért alapított UNESCO / Bilbao Díjat (UNESCO/Bilbao Prize for the Promotion of a Culture of Human Rights).
Az ez évi díjazott az egyetemes nyilatkozat megszövegezésében is közreműködő francia diplomata és ENSZ-nagykövet, Stéphane Frédéric Hessel.
A diplomata tagja a Békekultúra és Erőszakmentesség Nemzetközi Évtizede jegyében felállított Francia Koalíciót (French Coalition for the International Decade for a Culture of Peace and Non-violence) támogató tanácsnak, s tevékeny szerepet vállal a nem-dokumentált migránsok szolidaritásáért szervezett kampányokban.

December 10-én és 11-én tudományos kerekasztal-tanácskozás témája lesz az emberi jogok alkalmazásának lehetősége az oktatásban. A kétnapos konferencia címe: Putting Human Rights into Practice: Role of Education ('Alkalmazzuk az emberi jogokat: az oktatás szerepe')

Ugyanezen a napon adják át a nemzetközi szervezet közgyűlése keretében az ENSZ Emberi Jogi Díjait is.

A november 20-án Palermóban megrendezett Filozófia Világnapja (World Philosophy Day) egyik kiemelt programja szintén az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 60. évfordulójának megünneplése volt.
Az esemény kiemelt célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a filozófiára, az emberi jogokra, valamint hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a tudomány mindenki számára elérhető legyen.

Bővebb információ az UNESCO-eseményekről itt.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet