Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

UNESCO-Modell diákverseny

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület (új lapon nyíló link: www.enszmodell.hu) és a Magyar UNESCO Bizottság immár negyedik alkalommal hirdeti meg a középiskolás diákcsoportoknak szóló, UNESCO témákat feldolgozó diplomáciai versenyt, és modellező konfereciát.

A verseny záróeseményét (nyilvános előadás és modellező konferencia) 2008. május 9-én pénteken 10-16 óráig tartjuk a Művészetek Palotájában, amelyre minden érdeklődőt tisztelettel meghívunk.
Zárókonferencia letölthető plakátja


A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és a Magyar UNESCO Bizottság idén is (immár negyedik alkalommal) tanulmányi versenyt hirdet magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára.

Az idei verseny témája:

"Szabadítsd ki a szellemet a palackból!"

(A szellemi világörökség védelme)

A versenyre 3-4 fős középiskolai csapatok jelentkezését várjuk (egy iskolából akár több csapatét is), egy felkészítő, segítő tanárral, 2008. február 18-ig.

A verseny két részből áll:

Az első rész egy e-mail útján lebonyolítandó levelezéses verseny. A résztvevő csapatok összesen 5 alkalommal kapnak egy-egy feladatsort, amely megoldására alkalmanként kb. 10 nap áll majd a rendelkezésükre. A kiküldött összeállításokban a feladatsorok mellett a csapatok a témához kapcsolódó szövegeket is találnak, amelyek segítéségvel, illetve önálló kutatómunkával, a feltett kérdések megválaszolhatóak.
A második részt egy nagyobb terjedelem (kb. 10 oldal), a szervezők által megadott témakörhöz kapcsolódó esettanulmány megírása képezi.

A verseny legjobb csapatai 2008. májusában, egy egynapos konferencián vehetnek részt, ahol az addig elsajátított tudás segítségével - egy tárgyalási szimuláció során - a gyakorlatban is megismerkedhetnek az UNESCO működésével és döntéshozatalával.

A verseny első részének tartalma alapvetően három témakört ölel fel, ezek:

  1. bevezetés a nemzetközi politika, nemzetközi kapcsolatok, diplomácia és protokoll kérdéskörébe;
  2. az ENSZ és az UNESCO tevékenységének, felépítésének, működésének és döntéshozatalának ismertetése;
  3. a szellemi örökséggel kapcsolatos kérdések megismerése.

A program célja, hogy a diákok:

  • ismereteket szerezzenek elsősorban az UNESCO-ról, emellett az ENSZ-ről és a hozzá kapcsolódó intézményekről;
  • behatóbban tanulmányozzák a szellemi örökségeket és az UNESCO szellemi világörökség védelmének témaköreit, megismerhessék az ezzel kapcsolatos nemzetközi álláspontokat;
  • a modellezés segítségével - melynek során világszemléletük is szélesedik - tárgyalástechnikai fortélyokat sajátítsanak el, fejlesszék vitakultúrájukat és készségüket;
  • a levelezéses verseny során Egyesületünk tagjainak segítségével tapasztalatot szerezzenek az önálló kutatásról, nemzetközi honlapokon való navigálásról, keresésről, melynek során természetesen tudásuk is bővül;
  • bepillantást nyerjenek a diplomácia és a protokoll érdekes világába.

Várjuk jelentkezéseteket!
Jelentkezési határidő: 2008. február 18.
A jelentkezéseket az unesco@enszmodell.hu email címre várjuk, a felkészítő tanár és csapat tagjainak nevével és elérhetőségeivel (e-mail cím, telefonszám).Ha bármilyen kérdésetek van, forduljatok bizalommal a szervezőkhöz az unesco@enszmodell.hu e-mail címen.

A program támogatója:
Magyar Állami Operaház

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet