Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

'A zene mindenkié!'

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója tiszteletére dokumentumfilmet készített a PSALMUS HUMANUS Művészetpedagógia Egyesület 'A ZENE MINDENKIÉ!' Kodály Zoltán (1882-1967) címmel, a Magyar UNESCO Bizottság támogatásával.

Kodály Zoltán zeneszerzői, népzenekutatói és zenepedagógiai munkásságával világhírt szerzett a magyar kultúrának. Példaként említhetjük az ének-zene tagozatos iskolákat, ahova távoli földrészekről látogattak el és látogatnak el a mai napig érdeklődő zenei szakemberek, hogy azok működését és munkáját közelebbről is megismerjék.

Legyen a zene mindenkié! - mondta Kodály. De hogyan tehetjük azzá? Valóban. Hogyan őrizhetjük meg Kodály nevelési eszméit a 21. században? Erre a kérdésre keresi a választ Psalmus Humanus Egyesület. Az UNESCO 2006. március 6-9-ig Lisszabonban (Portugália) 'Kreativitásfejlesztés a 21.században' címmel megrendezett első Művészeti Nevelési Világkonferenciáján a Psalmus Humanus Egyesület képviselte integrált művészetpedagógiai programjával a magyar zeneoktatást. Az egyesület tagjai ahhoz a generációhoz tartoznak, akiket még iskolai éveikből személyes élmények fűznek Kodály Zoltán munkásságához. Valamennyien magasan képzett szakemberek, akik a művészeti nevelés széles palettáját képviselik, óvodától az egyetemig.

A Magyar UNESCO Bizottság támogatásával elkészített filmben bemutatásra kerülő Psalmus Humanus művészetpedagógiai program a magyar ének-zenei általános iskolák félévszázados tradícióira, és a legújabb természet-, és társadalomtudományi kutatási eredményekre épül. A különféle művészeti metódusok a gyermekek számára lehetőséget kínálnak kulturális és szociális körülményeiktől és egészségi állapotuktól függetlenül – az örömszerző, művészeti élményekben való aktív részvételre.

A Psalmus Humanus Egyesület bízik abban, hogy a filmben bemutatott modell értékű művészeti metódusok átfogó képet adnak arról, hogyan lehet ötvözni a hagyományt és a megújulást, felhívják a figyelmet a művészeti nevelés sokszínű lehetőségére a z iskolai oktatásban, és annak életre szóló pozitív hatására.

Az egyesületről és a DVD-ről, valamint annak megrendelési módjairól részletes információt az egyesület honlapján találhat: http://psalmusarts.hu


A filmben a következő művészeti műhelyek és metódusok kerülnek bemutatásra:

Dr.Nagyné Kovács Barbara:
  Óvodai nevelés. Részképesség-fejlesztés ének, zene és mozgás által

Zircher Ilona:
  Énektanítás általános iskolában

Durányik László:
  Énektanítás ének-zenei általános iskolában

Dombóné Giegler Ildikó:
  Néptánctanítás ének-zene tagozatos általános iskolában

Dr. Bubnó Tamás és Dr.Mezei János:
  Egyházzene oktatás a 21.századi Magyarországon a budapesti énekes iskola tapasztalatai alapján

Baráth Zoltán:
  Számítógép alkalmazása a zeneoktatásban

Dr.Pásztor Zsuzsa:
  Zenei munkaképesség-gondozás - Kovács módszer

Szociális és kulturális hátrányok leküzdéséhez

Orosz Lajos:
  Hátrányos kulturális és szociális környezetű gyermekek művészeti tevékenységei

Fizikai fogyatékosok és sérültek számára

Büki Rita Györgyi:
  Vak és látássérült gyermekek zenei nevelése

Őrfalvy Aladárné és Őrfalvy Katalin:
  Mozgássérült gyermekek zenei nevelése

Zenetanítás a gyógypedagógiában

Vető Anna:
  Értelmileg akadályozott gyermekek tanítása az ULWILA színes kotta segítségével

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet