Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Világörökség oktatás

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A honlap "Világörökség oktatása" szekciójának célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson az UNESCO egyik legismertebb programjával, a világörökséggel kapcsolatos oktatási tevékenységhez, a program alapját alkotó értékek és eszmék fiatalok közötti terjesztéséhez. A MUB e tevékenységével is kapcsolódik az ENSZ Fenntarthatóságra nevelés évtizedének (2005-2014) célkitűzéseihez.


A tevékenység gerincét az UNESCO "Világörökség ifjú kezekben" tanári kézikönyv alkotja, melynek magyar nyelvű változatát a Magyar UNESCO Bizottság adta ki 2006-ban a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsággal (VÖMNB) együttműködve.

Ez a "gerinc" csak holt csontváz marad, ha nem varázsolja azt "élő szervezetté" egy adott iskolán belüli aktív pedagógus munkacsoport. Reméljük, hogy az ezen munkálkodó pedagógus kollegáknak hasznos fórumot jelent a kézikönyv és ez a honlap is, ahol kapcsolódó információkat teszünk közzé, és az egyéni adaptációk és tapasztalatok megosztására is lehetőség van.

VILÁGÖRÖKSÉG OKTATÁS

A kézikönyv bemutatása, és használatát megkönnyítő segédanyagok elérése

Az UNESCO Asszociált Iskolák Hálózata (UNESCO ASP) (kék szavak belinkelve http://www.unesco.org/education/asp ) és az UNESCO Világörökség Központja (UNESCO WHC) a „Világörökség ifjú kezekben” elnevezésű programot 1994-ben indította el. Ennek keretében 1999-ben készült el a világörökséget feldolgozó oktatási segédanyag első változata, melyet azóta már mintegy 130 országban, több tucat nyelven használnak a pedagógusok szerte a világban.

A Magyar UNESCO Bizottság (MUB) a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsággal (VÖMNB) együttműködve adta ki 2006-ban a magyar nyelvre lefordított, adaptált és a hazai világörökségi helyszínekkel kibővített kézikönyvet.

A tanári segédanyag konkrét, gyakorlati segítség a világörökség témakörének az tanórákba és tanórán kívüli foglalkozásokba történő beépítéséhez. Minden fejezet végén például konkrét, gyakorlati tippek találhatóak a különböző tantárgyakba (a magától értetődő földrajz, történelem, stb., tantárgyakon túl, a matematikától kezdve az idegen nyelveken át a rajz és vizuális nevelésig, irodalomig, …).

Célunk, hogy a kézikönyv úgy jusson el a magyar nyelven oktató iskolák pedagógusaihoz, hogy minél több, a legkülönbözőbb tárgyakat oktató pedagógus kezében hasznos segédeszköz lehessen.

A kézikönyvhöz az azt felhasználó pedagógusok ingyenesen juthatnak hozzá (iskolánként max. 3 db kézikönyvet tudunk rendelkezésre bocsátani). Ennek feltétele a részvétel a kézikönyvhöz kapcsolódó egynapos továbbképzésen, ahol a pedagógusok (egy intézményből legalább két munkatárs) az UNESCO fontosabb célkitűzései, értékei alapján módszertani útmutatást kapnak a Világörökség kézikönyv használatához.

A továbbképzésen alapvetően három különböző jellegű tevékenység jelenik meg:

– Ismeretterjesztő előadások az adott téma neves szakértőitől

– Gyakorlatorientált foglalkozás a konkrét felhasználhatóságról, alkalmazási lehetőségekről

– Konzultáció, bemutatkozási lehetőség, hálózatépítés, kapcsolatteremtés, ötletbörze…

A továbbképzéseket vagy a MUB szervezi, vagy együttműködő partnereinkkel közösen tervezzük és bonyolítunk le egy program(sorozatot). Ezért a továbbképzések a célcsoporttól, a helyi adottságoktól, az együttműködő partnerünk igényeitől és lehetőségeitől függően sokfélék lehetnek. Nem kész sablonok, hanem közösen vallott alapértékek mentén szeretnénk együtt kidolgozni az adott projekt felépítését.

Együttműködő partnereink – természetesen a vendéglátó-szervező intézmény az elsődleges partnerünk az adott továbbképzés tekintetében, ezen intézmények listája a „Megvalósult továbbképzések” alcím alatt olvasható. Itt az átfogóbb, általában képzések sorozatát magába foglaló együttműködő partnereinket láthatják.


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet