Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

G8-ak olaszországi I'aquilai csúcstalálkozóját megelőzően, az alkalomra kiadott üzenetében sürgette a vezető világhatalmakat, hogy növeljék az oktatás fejlesztésére szánt beruházásokat. A július 8. és 10. között tartott csúcsértekezlet záródokumentumai kö

Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója G8-ak olaszországi I'aquilai csúcstalálkozóját megelőzően, az alkalomra kiadott üzenetében sürgette a vezető világhatalmakat, hogy növeljék az oktatás fejlesztésére szánt beruházásokat.

Az UNESCO-főigazgató a G8 vezetőinek (a világ legfejlettebb gazdasági hatalmai állam- és kormányfői valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke) címzett levelében kiemelte, hogy a világ országainak többsége az inkluzív és fenntartható gazdasági fellendülés érdekében támogatások, alapítványok felállítását várja a vezető ipari hatalmaktól.

A főigazgató közleményében emlékeztetett arra, hogy a G20 vezetői áprilisi csúcstalálkozójuk alkalmával megerősítették elkötelezettségüket a Milleniumi Fejlesztési Célok iránt, valamint kiemelték az oktatási és képzési beruházások növelésének fontosságát.

Kiadott közlemény szövege szerint az UNESCO, mint az Oktatás Mindenkinek elvei iránt elkötelezett ENSZ szakosított szervezet érintett abban a kérdésben, hogy a fenntartható egyetemes elemi oktatás céljai megőrizhetőek-e a válság időszakában vagy megvalósításuk megakad.

A G8-ak július 8. és 10. között L'Aquilában (Olaszország) tartott csúcsértekezlete záródokumentumai között a fenntartható jövő védelmében kiadott nyilatkozat külön pontokban fogalmaz meg oktatási irányelveket.
A világ legfejlettebb gazdasági hatalmait valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökét tömörítő G8-ak csoportja éves csúcsértekezletükön elkötelezték magukat az Oktatás mindenkinek céljai mellett, kiemelve, hogy egyetlen, az Oktatás Mindenkinek programja iránt elkötelezett államban sem hiúsulhatnak meg a kezdeményezések pénzforrás hiányában. Ismételten elkötelezték magukat a konfliktussak súlytott országok, a fiatal nők, a fejletlenebb térségekben élő gyermekek,a fogyatékkal élő gyermekek,a dolgozó gyermekek valamint a HIV/AIDS betegséggel élő vagy fenyegetett gyermekek mellett. A kormányok hozzájárulhatnak az oktatás minőségénak növeléséhez többek között a minőségi oktatók jobb menedzsmentjével vagy képzéssel. A csúcsértekezlet résztvevői üdvözölték az oktatást támogató globális kampányokat, köztük az olyan nemzetközi eseményeket, mint a 2010 évi FIFA World Cup lesz, mely nemzetközi versenysorozatnak a jövő év júniusa és júliusa között Dél - Afrika ad otthont.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet