Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

A Világörökség Bizottság ülése Sevillában

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2009. június 22. és 30. között Sevillában tartja a Világörökség Bizottság idei, immáron 33. ülésszakát. A nemzetközi testület három magyar helyszínnel kapcsolatban fogad el döntést.

2009. június 22. és 30. között Sevillában tartotta a Világörökség Bizottság idei, immáron 33. ülésszakát. A tanácskozás során a nemzetközi testület döntést hozott többek között új kulturális és természeti örökségi helyszínek Világörökség Listára történő felvételéről, és foglalkozott azon helyszínek állapotának megőrzésével, amelyekről a Bizottság korábbi döntése értelmében az adott Részes Államnak megőrzési állapotjelentést kellett benyújtania.

Martin Fejér / EST&OST photography
Martin Fejér / EST&OST photography

A Világörökség Bizottság így három magyar helyszínnel kapcsolatban fogadott el döntést.
Magyarország ez év januárjában a Tokaji történelmi borvidék kultúrtájról és a budapesti helyszín védőzónájában fekvő Belső-Erzsébetvárosról nyújtott be jelentést. Ausztriával közösen nyújtott be jelentést továbbá a Fertő / Neusiedlersee kultúrtájról.

A Bizottság három magyar világörökségi helyszínnel kapcsolatos döntéséről bővebben olvashat a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága honlapján.
A júniusi ülésszakon döntést hoztak továbbá további 13 új örökségi helyszín Listára vételéről és az "Elba-völgy Drezdánál kultúrtáj" törléséről a Világörökség Listáról.
A 2004-ben Világörökség Listára vett és 2006 óta a Veszélyeztetett Világörökség Listán szereplő helyszínt Németország tiltakozása ellenére törölte a Bizottság.
A világörökség helyszín veszélyeztetett listára kerüléséről Drezda város 2006. évi azon döntését követően került sor, hogy megkezdte a kultúrtájat kettészelő Waldschlösschen négysávos híd megépítését - a Német Szövetségi Köztársaság, Szászország tartomány, a német és nemzetközi műemlékvédelmi szakértők tiltakozása és az ICOMOS állásfoglalása ellenére.
A Bizottság tavalyi döntésében szereplő feltételek teljesítése, a projekt leállítása és a helyszín korábbi állapotának elvárt visszaállítása helyett a megkezdett autópályahíd építése olyan mértékben haladt előre, hogy az ICOMOS szakmai értékelése szerint már visszafordíthatatlanul károsította a helyszín kiemelkedő egyetemes értékeit. Részletes információk a törlésről itt.
A testület minden ülésszak alkalmával a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló 1972. évi UNESCO - egyezményt ratifikált 21 részes állam képviselőiből ül össze. Az idei évben Ausztrália, Bahrein, Barbaros, Brazília, Kanada, Kína, Kuba, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Kenya, Madagaszkár, Mauríciusz, Marokkó, Nigéria, Peru, a Koreai Köztársaság, Spanyolország, Svédország, Tunézia és az Amerikai Egyesült Államok küldötteiből.

Bővebb információk a Világörökség Bizottság 33. ülésszakáról itt.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet