Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Bolyai János: Appendix című műve az UNESCO 2009-es Világemlékezet Listáján

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO 2009-es Világemlékezet Listájára (Memory of the World; MoW) került Bolyai János: Appendix című műve, a magyar természettudományos és kultúrtörténet kimagasló eredménye, az abszolút geometria tételei magyar kidolgozásának dokumentuma. A kivételes

Az UNESCO 2009-es Világemlékezet Listájára (Memory of the World; MoW) került Bolyai János: Appendix című műve, a magyar természettudományos és kultúrtörténet kimagasló eredménye, az abszolút geometria tételei kidolgozásának magyar dokumentuma.

A kivételes jelentőségű örökségi rang elnyerését Magyarországon január 15-én jelentették be ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában.

A Bolyai - Appendix a matematika és az emberi kultúrtörténet egyedülálló dokumentuma.

A matematikus által kidolgozott nem-euklideszi geometria elmélete megváltoztatta gondolkodásunkat nem csupán a geometriáról, hanem általában a matematikáról is, s egyben utat nyitott a XX. századi modern fizikai teóriák előtt.

Az alkalomhoz kapcsolódott magyarországi kapcsolódó eseményekről hír itt.

A világsikert megelőzően Bolyai János munkásságáról s a XIX. században kidolgozott nem-euklideszi geometria tételeiről, továbbá az axióma XXI. századi alkalmazásairól 2008. augusztusában tartottak hatnapos konferenciát a Debreceni Egyetemen 'VI., nem - euklideszi geometriáról tartott Bolyai-Gauss-Lobacsevszki nemzetközi konferencia' ('International conference on non-Euclidean geometry in modern physics and mathematics, 6-th Bolyai-Gauss-Lobachevsky Conference') címen.

A modern matematikai gondolkodást megalapozó nem-euklideszi geometria tételeit Bolyai János mellett ugyanis két természettudós kortársa: Carl Friedrich Gauss és Nikolaj Ivanovics Lobacsevszkij dolgozta ki szinte egy időben, egymástól függetlenül.

A nemzetközi konferencia honlapja elérhető itt.

(A 2008-as tanácskozást szervező Debreceni Egyetem Matematikai Intézete az esemény és utómunkálatai megvalósításához az UNESCO 2008-09-es Részvételi Program Pályázata keretéből támogatásban részesült.)

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet