Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Tanulmányok az örökségmenedzsmentről 1. kötet: A világörökség és kezelése

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az Információs Társadalomért Alapítvány Alma Mater sorozatában Tanulmányok az örökségmenedzsmentről 1. kötete - A világörökség és kezelése címmel megjelenő könyv bemutatójára és sajtótájékoztatójára került sor 2009. március 19-én a Budapesti Műszaki és Ga

Az Információs Társadalomért Alapítvány Alma Mater sorozatában Tanulmányok az örökségmenedzsmentről 1. kötete - A világörökség és kezelése címmel megjelenő könyv bemutatójára és sajtótájékoztatójára került sor 2009. március 19-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Tudományos igényű vizsgálat tárgyaként először jelent meg ilyen jellegű kiadvány Magyarországon. Nemcsak a szakemberek részére készült, hanem lehetőséget ad a felhasználásra a szakirányú oktatásban mind az oktatók, mind a hallgatók részéről. A tanulmányok egy része pedig az alap- és középfokú iskolákban tarthat igényt érdeklődésre. Célközönsége a magyar világörökségi helyszínek kezelői és üzemeltetőit mellett az ott élő érdeklődők szélesebb köre.

A bevezetőt Francesco Bandarin az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója írta. Az első részben a Régészeti örökségvédelem aktuális kérdéseit vizsgálja Visy Zsolt a Pécsi Tudományegyetem professzora, Zsidi Paula Aquincum igazgatója és Jankovich B. Dénes a KÖH igazgatója. Az örökségi helyszínek típusaival, kezelésével, hasznosulásának összetett gondjaival több tanulmány foglalkozik. Az ipolytarnóci ősmaradványok világörökségi nevezésének tanulságairól Szarvas Imre, a történeti táj komplexitásáról Tétényi Éva, két kulturtáj Hortobágy és Fertőtáj kapcsán pedig a természet és kultúra összefonódásáról Aradi Csaba, Szilágyi Gábor és Fersch Attila számol be.

Fontos szerepe van a túlélésben a gazdasági szerepnek, amelynek legkiemelkedőbb példája. A Pannonhalmi Bencés Főapátság gazdasági életének elemző bemutatása, továbbá a reklám sem idegen eszköz a Borkultúra és örökség kapcsolatában.

Végezetül a világörökség, örökségvédelem magyarországi tapasztalatairól és jövőjéről a két legilletékesebb tollából: A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal általános elnökhelyettese és az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) Magyar Nemzeti Bizottság vezetőségi tagja, Dr. Fejérdy Tamástól és Tardy János címzetes egyetemi tanár, az Európai Természetvédelmi Központ vezetőjétől olvashatunk összefoglaló tanulmányokat.

Az ITA kiadványának célja, hogy a helyszínek esztétikai szépségségét és a szakmai szempontokat ötvözze a technikai és pénzügyi aspektusok leírásával, utat mutatva az ennek eredményeképpen létrehozható, bevételt eredményező gazdasági hasznosításra.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet