Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Múzeumok világnapja

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át a múzeumok világnapjává. A nemzetközi szervezet 1945. évi alapítása óta kiemelt figyelmet szentel a művészeti alkotások és múzeumi tárgyak védelmére. A világnap ez évi témája, szlogenje: "A múzeumok, mint a társadalmi

Az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át a múzeumok világnapjává.
A nemzetközi szervezet 1945. évi alapítása óta kiemelt figyelmet szentel a művészeti alkotások és múzeumi tárgyak védelmére. A világnap ez évi témája, szlogenje: 'A múzeumok, mint a társadalmi változás és fejlődés ügynökségei' ('Museums as agents of social change and development')

A nemzetközi naphoz kapcsolódó ez évi kiemelt nemzetközi esemény volt a negyvenegy európai ország 2200 múzeumának részvételével zajló európai múzeumok éjszakája május 16-án.

Az esemény fővédnöke, az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Európa Tanács megnyitotta a nagyközönség előtt székhelyét, a strasbourgi Európa Palotát.

Az UNESCO 2009-től támogatója a regionális eseménynek. Az alkalom tiszteletére a párizsi központ megnyitotta kapuit, este nyolc órától éjfélig ingyenesen voltak látogathatóak az UNESCO kiállításai, többek között Pablo Picasso, Huan Miró, Alberto Giacometti és Le Corbusier munkái. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy minél többen ismerjék fel a múzeumok kivételes szerepét a kultúraközvetítésben, az oktatásban, a kölcsönös megértés erősítésében, a békekultúra erősítésében.

Magyarországon május 16-17-én több mint 100 múzeum rendezvényeit és kiállításait látogathatták ingyenesen az érdeklődők a Múzeumok Majálisán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is bekapcsolódott az eseményekbe.
Az alkalomból átadott Év Múzeuma díjat a Petőfi Irodalmi Múzeum vehette át. A PIM 'a Nyugat-évforduló és a Reneszánsz Évhez kapcsolódó tevékenységekért, az elmúlt év programjainak, kiállításinak ötletgazdag, példamutató megvalósításáért érdemelte ki az elismerést.'(Deme Péter, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője)

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet