Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Megalakult a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A közelmúltban, 2008. szeptemberében tartotta alakuló ülését a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága. A bizottság elnöki posztját Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára tölti be, alelnöke Kovácsné Bíró Ágnes, a Magyar UNESCO B

2008 szeptemberében tartotta alakuló ülését a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága.

A bizottság elnöki posztját Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára tölti be.

Alakuló ülésén a szerv elsőként a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudását és tevékenységét, valamint a mohácsi busójárást javasolta felvenni a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe; utóbbit "Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára" is.

( A jelölt értékek nemzetközi listára kerüléséről döntés a Szellemi Kulturális Örökség Tanácsa 2009. szeptemberben tartandó 4. ülésszakán lesz.)

A bizottság megalakulásáról kiadott sajtóhír - valamint azon intézmények listája, amelyek a szellemi kulturális örökségért felelős miniszter szakmai tanácsadó testületeként működő bizottságba delegálnak tagokat - közvetlenül elérhető itt.

A szellemi kulturális örökség védelmében kiadott nemzetközi UNESCO-egyezmény

A Szellemi Kulturális örökség védelmében az UNESCO Közgyűlésének 32. ülésszaka keretében 2003. október 17-én fogadtak el a tagországok képviselői nemzetközi egyezményt.

Magyarország vonatkozásában az egyezmény 2006-ban lépett hatályba törvény formájában.

A konvenció értelmében az egyezmény életbe lépését követően a szájhagyomány útján terjedő tradíciók és kifejezések, az előadóművészetek, társadalmi gyakorlatok, rituálék és népszokások, valamint a hagyományos népművészetek védelmére és megőrzésére megfelelő jogi eszköz is létezik.

A nemzetközi konvenció előírja többek között a megfelelő nemzeti intézményrendszer kiépítését, valamint egy nemzetközi kormányközi bizottság felállítását a szellemi kulturális örökség védelmére.

Az Egyezmény értelmében két listára jelölhetők értékeink a szellemi örökség területén:

  • Az emberiség szellemi örökségének reprezentatív listája (Representative List of the Intangible Heritage of Humanity);
  • A sürgős védelmet igénylő szellemi örökség listája (List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safegarding)

További információk az UNESCO honlapján.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet