Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Április 23-a

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

az UNESCO kezdeményezésére Shakespeare és Cervantes halálának tiszteletére a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapja. E nap számos UNESCO-tagállamban, köztük Magyarországon is a könyv - különböző régiók eltérő kultúrával rendelkező embereit összekötő szellemi

Április 23-a az UNESCO kezdeményezésére Shakespeare és Cervantes halálának tiszteletére a Könyv és a Szerzői Jog Világnapja (World Book and Copyright Day). E nap számos UNESCO-tagállamban, köztük Magyarországon is a könyv - különböző régiók eltérő kultúrával rendelkező embereit összekötő szellemi termékünk - kiemelt ünnepe.

A magyar könyvkiadás tavaszi seregszemléjét a hagyományoknak megfelelően a Világnap jegyében a régi katalán szokás, virág és könyv kölcsönös ajándékozásának gesztusával nyitották meg április 23-án. Az ünnepélyes megnyitó-beszédet Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke tartotta, megjelent továbbá az idei díszvendég ország, Románia képviseletében Adrian Lemeni kulturális miniszterhelyettes és Mircea Mihaies, a budapesti Román Kulturális Intézet alelnöke.
A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége a román kultúra, kortárs irodalom és könyvkiadás volt. Románia közel 30 szerzővel érkezett a fesztiválra.
A 2009. év díszvendég írója a világirodalom jeles orosz alkotója, a Magyarországon több megjelent kötete révén jól ismert és népszerű Ljudmila Ulickaja volt, ő vette át a nyitónapon a Budapest Nagydíjat Dr. Demszky Gábor főpolgármestertől.
A budapesti könyvfesztiválok történetének első női díszvendégét a fesztiválszervezők és a Magvető Kiadó a szerzőnő Morcsányi Géza fordításában megjelent "Daniel Stein, tolmács" című új könyvével várta. A filmrajongók örömére a rendezvény vendége volt a magyar származású amerikai filmcsillag, Tony Curtis is.
A fesztivál négy napja alatt 61 ezernél több látogató kereste fel a nemzetközi seregszemlét. A könyv, a kultúra, a filozófia és a tudományok rajongóit nyolc teremben több mint 400 program várta a rendezvénynek idén második évben helyt adó Millenárison.
Hagyományosan a könyvfesztivál keretében adtak át több kitüntető könyves elismerést. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete az Év kiadója címet idén az Európa Könyvkiadónak, az Év kereskedője címet pedig a Bookline-nak adta át. Az Év műfordítója idén Pacskovszky Zsolt. Az Év Gyermekkönyve Díjat 2009-ben Szijj Ferenc a Zöldség Anna és a beszélő póni valamint Lackfi János a Kövér Lajos aranykeze című kötetükért kapták. Munkásságának elismeréseként Mosonyi Alíz életműdíjat kapott.

Teljes információ az április 23-án kezdődő XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról, részletes programjairól itt.

Angol nyelvű összefoglaló a három nap programjáról valamint a külföldi és a magyar íróvendégek listája.

Az UNESCO Könyv és Szerzői Jog Világnapjára készített tájékoztatója itt olvasható.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet