Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Kiállítás nyílt pusztuló világörökségi védőzóna helyszínünk, a Belső-Erzsébetváros védelmében

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Fél évtizede programja az UNESCO örökségvédelmi szerveinek és témája a közgondolkodásnak a budapesti Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónája, a Belső-Erzsébetváros megóvásának és rehabilitációjának méltó rendezése. "Alternatív gondolatok a zsidóneg

Martin Fejér / EST&OST photography
Martin Fejér / EST&OST photography

Évek óta programja az UNESCO örökségvédelmi szerveinek és témája a közgondolkodásnak a budapesti Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónája, a Belső-Erzsébetváros megóvásának és rehabilitációjának méltó rendezése.

'Alternatív gondolatok a zsidónegyedről' címmel új tárlat látható a műemlékvédelmi területről április 28-tól a Centrális Galériában. A kiállító Óvás! Egyesület és a rendező N&n művészi fotókban, rajzokban és vázlatokban manifesztálódó alternatív terv bemutatásával szeretne a gondolkodási és cselekvési folyamatokba kapcsolódni, s egyben új perspektívát vázolni a negyed egykori méltó rangjának visszaszerzéséhez. Bővebb információk a kiállításról itt.

Martin Fejér / EST&OST photography
Martin Fejér / EST&OST photography

Martin Fejér / EST&OST photography
Martin Fejér / EST&OST photography

Budapest, Belső-Erzsébetváros világörökségi védőzónává nyilvánításáért és megőrzéséért tett lépések:

Az UNESCO Világörökségi Listáján 2002 óta szereplő Budapest Világörökségi helyszínt övező pesti zsidónegyedet 2004-ben az Óvás! Egyesület kezdeményezésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ideiglenes 'műemléki jelentőségű területté', majd a Világörökségi helyszín védőzónájaként véglegesen műemléki területnek nyilvánította. A területi átalakításokat és a követő átalakítási tervek nyilvánosságra kerülését követően az Óvás! Egyesület levéllel fordult Világörökség párizsi központjához (2005).
A szervezet átalakítási, átépítési folyamatokról tájékoztató levele nyomán Michel Polge francia urbanista - főépítész az ICOMOS megbízottjaként Budapesten járt 2007. november 4. és 7. között a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága és Budapest Főváros meghívására.
2008 márciusában nyilvánosságra hozott jelentése itt olvasható.
A jelentés kitér a területrendezés során felmerülő gazdasági problémákra, megoldási javaslatokat kínál a puffer zóna értékmegőrző rehabilitációja lehetőségeire.
Példaként említi a franciaországi műemlék jelentőségű területek (secteurs sauvegardés) városrendezési szabályozását és adózási rendszerét.

Martin Fejér / EST&OST photography
Martin Fejér / EST&OST photography

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2008 júliusában a kanadai Québecben tartott 32. ülésszakán tárgyalta az Andrássy úti világörökségi helyszín, s védőzónája, a Belső- Erzsébetváros kérdését. Felkérte Magyarországot, mint Részes Államot, hogy 2009. február elsejéig tegyen részletes jelentést a terület városrendezési helyzetéről és az érvényben lévő megőrzési lépésekről. Jelentéstételi kötelezettségének Magyarország 2009. január 30-án eleget tett. A Megőrzési állapotjelentés itt olvasható.

Martin Fejér / EST&OST photography
Martin Fejér / EST&OST photography

P.M.


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet