Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

ENSZ - UNESCO Modell Diákverseny 2009

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület idén ötödik alkalommal hirdetett tanulmányi versenyt magyar tannyelvű középiskolák diákjai számára - 2009-ben a világörökség témakörében - "A Kárpát-medence világöröksége" pályázati címen. A versengésbe másodszor sikerül

Április végén zárult az Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és a Magyar UNESCO Bizottság idén ötödik alkalommal meghirdetett ENSZ-UNESCO Modell Diákversenye. A civil szervezet a világörökség témakörében hirdette meg a tanulmányi versenyt 2009-ben magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára 'A Kárpát-medence világöröksége' pályázati címen. A versengésbe másodszor sikerült határon túli gimnáziumokat is bevonni.

A verseny záró konferenciájára április 25-én került sor. A fórum keretében a korábbi hónapok fordulóiban legjobbnak bizonyuló csoportok egy szimulációs szerepjáték körülményei között, az érvényes nemzetközi szabályok betartása mellett képviselhették szerep szerinti érdekeiket. A verseny során a résztvevők nemcsak hasznos ismereteket szerezhettek a fenti témakörökben, hanem jelentősen fejleszthették vitakultúrájukat, tárgyalási, érvelési képességeiket.

A nap Dr. Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal általános elnökhelyettese világörökségről tartott bevezető előadásával kezdődött.

Ezt követően a versengő középiskolai csapatok egy kormányközi konferencia élethű szimulációja keretében egy-egy közép-európai, az UNESCO által 1972-ben elfogadott világörökség egyezményt ratifikáló részes államot képviseltek 'tárgyalásaik' során.

A nemzetközi tanácskozás témája a 'Kárpát-medence öt állama', Ausztria - Magyarország - Szlovákia - Szlovénia - Románia közötti együttműködés erősítésének lehetősége volt az örökségvédelem területén.

A szimuláció végén a részes államok határozatot fogadtak el.
(Három részes állam vitaindító nyitóbeszéde, a két határozati javaslat és a kormányközi konferencia záródokumentumának vázlata elolvasható itt.)

A Magyar UNESCO Bizottság Titkársága hagyományosan szakmai segítségnyújtással és anyagi forrással egyaránt támogatja a verseny megrendezését.

A záró, modellező fordulóban részt vevő csapatok:

 • Herman Ottó Gimnázium, Miskolc (Ausztria)
 • Garay János Gimnázium, Szekszárd (Magyarország)
 • Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg (Szlovákia)
 • Lovassy László Gimnázium, Veszprém (Szlovénia)
 • Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Debrecen (Románia)

Helyezések és nyeremények:

 • A verseny döntőjén kialakult végleges sorrend:
  1. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Debrecen (Románia)
  2. Herman Ottó Gimnázium, Miskolc (Ausztria)
  3. Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg (Szlovákia)
  4. Garay János Gimnázium, Szekszárd (Magyarország)
  5. Lovassy László Gimnázium, Veszprém (Szlovénia)
 • Nyeremények:
  • Fődíj: Látogatás a bécsi UNIS központba június 12-én
  • II. és III. helyezésért 4-4 belépő az esztergomi Aqua Sziget Aquaparkba
  • IV. és V. helyezésért 4-4 jegy a Nyugati Teátrum Nyavalyások című előadására
  • A fent említetteken kívül minden csapat nyert még 4-4 jegyet a Szépművészeti Múzeum időszaki Mucha kiállítására; valamint az Európa Kiadó és a Libri Könyvkereskedő Kft. által felajánlott könyveket

A versenyt a Magyar UNESCO Bizottság Titkárságával együttműködésben szervező ENSZ Modell Diákegyesület tagjai a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói.
A civil szervezet programjairól, szekcióiról bővebb információt kaphatnak elektronikus honlapjukon.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet