Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

A 2007. év egyik jelentős UNESCO eseménye: európai és arab fiatalok workshopja Varsóban

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az Euro - Mediterrán térség 7 országából közel negyven, 18 és 25 év közötti fiatal látogatott el Varsóba, hogy megismerjék egymás kultúráját, beszéljenek kulturális hasonlóságaikról és különbözőségeikről, és tanácskozzanak azokról a kihívásokról, melyekke

Az ötnapos tanácskozás során az Euro-Mediterrán térség 7 országából érkező fiatalok kölcsönösen megismerték egymás gondolkodását, tradícióit, nemzetük szimbólumainak tekinthető jelképeit, ismert történeteiket, tündérmeséiket.

Workshop témája volt az európai muszlimok mind több fórumon előtérbe kerülő ügye, s különös hangsúlyt helyeztek a közelmúlt nyugat - európai bevándorlásának problémájára.
A legnagyobb érdeklődést e szekcióban mégis a khamail, a lengyel muszlimok 19. századi szent könyvéről tartott ismertető váltotta ki, mely könyvet lengyelül, de a muszlim ábécé betűivel írtak.
Felmerült, hogy az írás bevezetője, kezdőpontja lehetne egy "muszlimok Európában" című tanácskozás - sorozatnak.

Terítékre került az UNESCO Közgyűlés 34. ülésszakán, 2007 őszén elfogadott középtávú stratégia egyik fő prioritása, a nemek közötti egyenlőség kérdése is.
Felmerültek a valamennyi országot egységesen érintő olyan problémák, mint az azonos munkáért a nőknek járó alacsonyabb bérezés kérdése, másrészről a különböző országokban, területeken eltérő mértékben érvényesülő olyan hiányosságok, mint az alacsony arányú női politikai részvétel az arab országokban vagy a kis mértékű születési ráta az európai országokban.

A workshop utolsó napjának fő témája a vallás szerepe, jelentősége volt az egyes társadalmakban.

Bővebb információ a www.arabia.pl honlapon.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet