Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Az UNESCO EFA Globális Akció Hete Kiemelt esemény: április 23.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

AZ UNESCO főtitkára, Koichiro Matsuura az Oktatás Mindenkinek (EFA) program végrehajtásának félidejében megerősíti, hogy elengedhetetlennek érzi az EFA 6 célkitűzése megvalósítását 2015-ig. A témában április végén tartandó Globális Akció Hét (Global Actio

AZ UNESCO főtitkára, Koichiro Matsuura az Oktatás Mindenkinek (EFA) program végrehajtásának félidejében megerősíti, hogy elengedhetetlennek érzi az EFA 6 célkitűzése megvalósítását 2015-ig.

Bár a 2000-es dakari fórumon vállalt kötelezettségek egy része megvalósult, s mindenki alapjoga az alapfokú oktatás korra, fajra, nemzetiségére, társadalmi státuszára való tekintet nélkül, az EFA idei, 2008-as 'Oktatás Minenkinek 2015-ig: megvalósítjuk?' ("Education for All by 2015: We will make it?") Globális Monitoring Riport felfedte, hogy 72 millió iskolás korú nem jár elemi oktatási intézménybe, különösen a lányok köréből, és 774 millió felnőtt írástudatlan.

A 2008. évi április végi Globális Akció Hét (Global Action Week) témája és meghirdetett programja, a "Minőségi Oktatás a Kirekesztődés Megszüntetéséért" ("Quality Education to End Exclusion") tudatosítja, hogy a minőségi alapoktatáshoz való jog a gyermekek, fiatalok és felnőttek alapvető joga. Ahogy az előző években is, az UNESCO aktivizálni kívánja a társult szervezeteket és a partnereket.

A programsorozat kiemelt eseményeként 23-án, a "world's biggest lesson" keretében bemutatnak egy DVD-t, amelynek anyaga kapcsolódik a fogyatékossággal élők jogait deklaráló ENSZ egyezményhez. A hónap folyamán on-line vita folyik a hét témájában, és egy kerekasztal - tárgyalás keretében párbeszéd folyik a minőségi oktatás és tanulás feltételei javításának lehetőségeiről.

Maatsura főtitkár levélében kéri a részes országok minisztereit, hogy nyilvánítsák ki elkötelezettségüket az Oktatás Mindenkinek céljai mellett, és hogy azonosuljanak a Globális Akció Hét elveivel. Felkéri a kormányok szakértő tisztviselőit arra, hogy vegyenek részt a hét eseményein, a témában érintett szervezeteket pedig arra, hogy aktivitásukkal segítsék elő a hét programjainak szélesebb körű publicitását.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet