Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Claude Lévi-Strauss Faj és történelem írásán alapul a Néprajzi Múzeum Másik kiállítása A francia társadalomtudós híres

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

1952-es írására, a "Race et histoire" ("Faj és történelem") címmel megjelent UNESCO-kiadványra épül a Néprajzi Múzeum Másik című tárlata. A kiállítás 2009. április végéig látogatható.

Claude Lévi-Strauss híres 1952-es írására, a "Race et histoire" ("Faj és történelem") címmel megjelent UNESCO-kiadványra épül a Néprajzi Múzeum "A Másik" című tárlata. A kiállítás 2009. április végéig látogatható.

A "Kik ők? Barbárok, primitívek, irigylésre méltók vagy hozzánk hasonlók?" alcímű tárlat a Genfi Néprajzi Múzeum alapötlete nyomán a Musée d'ethnographie de Geneve (Genfi Néprajzi Múzeum), a Budapesti Néprajzi Múzeum és az Artemisszió Alapítvány közös rendezése.

"Évezredes hiedelmek, végzetes téveszmék, kulturális sokszínűség"
A kiállítás utazásra kalauzol a kultúrák sokféleségének birodalmában, s emlékezetünkbe idézi a XX. századi kivételes hatású antropológus téziseit. Lévi-Strauss célja műveiben a faji, etnikai előítéletek lebontása és a rasszizmus ideológiájának megcáfolása volt.

Az UNESCO Coureir 2008. 5. száma összeállítást közöl a nemzetközi szervezethez és orgánumához szorosan kötődő társadalomtudós Lévi-Stauss munkásságáról és UNESCO-hoz fűződő kapcsolatáról. Az elektronikus folyóirat egy korábbi száma közli az antropológus - egyetemi tanár 1952-es Faj és történelem valamint az 1971-es Faj és kultúra című dolgozatai legfontosabb traktátusait angol nyelven (Race, History and Culture /Faj, történelem és kultúra/ címen)

Claude Lévi-Strauss 100. születésnapjáról szintén a Néprajzi Múzeumban emlékeztek meg a tavalyi év végén, december 17-én. Az eseményről hírt adó értesítőnk elérhető innen.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet