Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

UNESCO Magyar "Információs Társadalom" Nemzeti Bizottság

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Szeptember közepe óta Magyarországnak is van UNESCO Information for All (I4all) Nemzeti Bizottsága. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott alakuló ülésen a résztvevők három területet emeltek ki a következő időszak legfontosabb feladataiként.

Szeptember közepe óta Magyarországnak is van UNESCO Information for All (I4all) Nemzeti Bizottsága. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott alakuló ülésen a résztvevők három területet emeltek ki a következő időszak legfontosabb feladataiként: a konzultációt az információs társadalom helyi szereplőivel, a magyar "tudásexport-piac" ígéretes területeinek számbavételét és az információs társadalom "kapillárisainak" (a kisméretű, de nagy hatású orgánumoknak, közösségeknek, projekteknek, ügyeknek) a védelmét. A résztvevők állást foglaltak továbbá a Bizottság további bővítése mellett.

Szeptember 17.-én - számos ország után - a Magyar UNESCO Bizottság szervezésében Magyarországon is megalakult a hazai szakmai és tudományos közélet ismert képviselőiből álló Magyar "Információs Társadalom" Nemzeti Bizottság. A politikasemleges, több területet összefogó testület Dr. Z. Karvalics László vezetésével az UNESCO "Information for All" programját valósítja meg hazánkban.

Az UNESCO információs társadalom tárgyú szakanyagaihoz, dokumentumaihoz és eseményeihez kommentárokkal, szakmai véleményekkel, személyes jelenléttel járul hozzá, illetve javaslatokat tesz a programok hazai adaptációjára. Feladatának tartja új gondolatok, új megközelítések "közvetítését" az UNESCO szakmai munkájához. Állásfoglalásokat, nyílt leveleket, felhívásokat, javaslatokat szövegez az információs társadalom aktuális kérdéseivel, dilemmáival, kihívásaival kapcsolatban, amelyeket témától függően a hazai szakmai, politikai, gazdasági és tudományos élet vezetőihez, a közgondolkodás formálásának szándékával különböző sajtóorgánumokhoz vagy az UNESCO rokon feladatokért felelős intézményeihez ill. társ-szervezeteihez küld el. Figyelemmel kíséri az UNESCO szabad szoftverekkel kapcsolatos törekvéseit és összekapcsolja azokat a hazai fejleményekkel. Segíti és figyelemmel kíséri a magyar Information Society Observatory munkáját. A futó illetve reménybeli magyar információs társadalom projektek közül a leginkább ígéreteseket csatornázza az UNESCO támogatási rendszerébe, és elősegíti olyan projektek megtalálását, amelyekben Magyarország donor szerepet játszhat harmadik országok információs társadalom fejlesztéseiben.

A Bizottság az információs társadalom "civil oldalát" kívánja képviselni, ennek megfelelően konzultációs formákat keres, amelyek révén az információs társadalom helyi (lokális) megvalósítása érdekében már eddig is sokat tévő szereplők és magánszemélyek információkkal való ellátásának illetve támogatásának új megoldásait reméli megtalálni. Határozott fellépésekre készül az információs társadalom "kapillárisainak" (a kisméretű, de nagy hatású orgánumoknak, közösségeknek, projekteknek, ügyeknek) a fenntartása, megerősítése érdekében, ha azokat a megszűnés veszélye fenyegeti. Az információs társadalom hazai sikertörténeteinek "terjesztése" érdekében lépéseket tesz a magyar "tudásexport-piac" ígéretes területeinek számbavételére.

Az alakuló ülésen résztvevők úgy döntöttek, hogy az elindult munka sikere érdekében további kiváló és elismert szakembereket hívnak meg a Bizottságba.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet