Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Creative Content

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A kreativitás és az innováció támogatása helyi viszonylatban, a rádiózás, a televízió és az új médiumok kapcsán.

- A kreativitás és az innováció támogatása helyi viszonylatban, a rádiózás, a televízió és az új médiumok kapcsán.

Annak ellenére, hogy a média a modern társadalmak legerősebb kifejezési eszköze, hatalmas, piacorientált, reklámokat magából öntő konglomerátumok uralják az audiovizuális világot.

Az elmúlt években az UNESCO nekilátott, hogy a fejlődő országokban erősítse a média közéletben betöltött szerepét, illetve oktatási és kulturális dimenzióját. Az UNESCO célja, hogy elgondolkozzunk a globalizáció hatásairól a médiában, és megvizsgáljuk, milyen eszközökkel tudnánk javítani a kulturális diverzitást az információs társadalmakban, azzal hogy egy újfajta együttműködést hozunk létre művészek, iparosok, polgárok és politikusok között.


- A fejlődő országokban a helyi, a nemzeti műsorszórás súlyos financiális elégtelenségekkel küzd, ezért ki van téve a külföldi telekommunikációs vállalatoknak. Ez az anyagi függőség egyértelműen a minőség rovására megy, nem is beszélve arról, hogy a TV képernyőjén keresztül idegen kultúrák telepednek rá a helyi társadalmakra.

Célkitűzések:

 • A hazai, kreatív televíziózás támogatása a fejlődő és az átmenet országaiban.
 • A kulturális diverzitás megjelenítése az audiovizuális médiában.
 • A hazai televíziós társaságok megerősítése, és műsoraik külföldön való terjesztése.
 • Szakmai képzések nyújtása a hátrányos régiókban.

Támogatott tevékenységek:

 • Televíziós csatornák létrehozása, minőségi műsorok sugárzása
 • A minőségi televíziózást támogató programok
 • Szakmai képzések

Feltételek:

 • A program technikailag és anyagilag kivitelezhető legyen.
 • Kizárólag a fejlődő és az átmenet országaira vonatkozik. Nők előnyben részesítve.
 • A CreaTV elsőbbrendűnek ítéli meg a már létező televíziós társaságok programjait, kivéve, ha nyilvánvaló cél a tehetséges fiatalság támogatása.
 • A saját hozzájárulás mértéke 75%, de a CreaTV, a célokat figyelembe véve, a program elfogadásától számítva hat hónap haladékot ad ennek az összegnek az előteremtésére.
 • A támogatásokat egyének nem kaphatják meg, ellenben lehetőség van arra, hogy a támogatások elnyerésére céljából egyének társaságokkal szerződjenek.
 • A támogatás mértéke a program költségvetésének maximum 25 százaléka, és nem haladja meg a 30 000 $-t.
 • A feliratozáshoz való hozzájárulás maximum 3000 $. Csak az ingyen sugárzott műsorok részesülnek támogatásban.
 • Képzési költségek nincsenek fedezve, de az utazási, szállási költségek részbeni vagy teljes megtérítéséről lehet szó.

A kedvezményezett TV-társaságoknak fel kell tüntetniük a CreaTV-től kapott támogatás mértékét. Továbbá az UNESCO-hoz el kell küldeniük a program két másolatát (Beta és PAL/Secam).

Kapcsolat:
Email: info@unesco.hu
További információk az
Rosa Gonzalez, UNESCO, Kommunikációs Osztály, r.gonzalez@unesco.org


- A fejlődő országokban működő közszolgálati tévétársaságok számára ingyenesen hozzáférhető adatbázis.

Egy project története:

1996-ban a Magyar UNESCO Bizottság azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy jöjjön létre egy olyan film- és adatbank, ahonnan a harmadik világ országainak televíziói ingyen kaphatnak műsorokat.

"Hiába határozzák el, hogy nemzeti vagy akár színvonalas műsorokat sugároznak, egy hazai gyártású film kb. 50-szer annyiba kerül, mint egy amerikai sorozat megvásárlása. Eközben a kereskedelmi televízió egyre inkább nemzetközivé válik - egy-egy társaság fél tucat országban is működtet televíziós csatornát, ami azt jelenti, hogy annál olcsóbb, gazdaságosabb a műsorkészítés. A közszolgálati és a harmadik világbeli televíziók számára az egyetlen lehetőség, ha nemzetközileg megszervezik önmagukat." /Tervezet egy filmbank - módszertani és tréningközpont létrehozására és a nemzetközi tömegkommunikáció fejlesztésére, 1996. január 28./

Az UNESCO egy alapos helyzetfelmérés után az URTI-vel () megvalósította a Budapesten született ötletet, és ma már 162 fejlődő ország számára elérhetővé vált "Screens Without Frontiers" néven elhíresült filmes adatbank, többek közt magyar ismeretterjesztő, dokumentum és tévéfilmekkel, sőt egy 1986-os Gálvölgyi-show is bekerülhetett ebbe az adatbázisba.

További információ:

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet