Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Az UNESCO főigazgató a globális klímaváltozást érintő fejlesztési stratégiáról

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A főigazgató beszédében kiemelte, hogy az elmúlt 30 év folyamán az UNESCO jelentős mértékben járult hozzá a klímaváltozás kérdését, ügyét érintő globális tudásbázis kiépüléséhez.

Hangsúlyozta, hogy hozzájárulásuk a tengerkutatás, a vízgazdálkodás, az ökológia és a föld tudományok területén jól ismertek, s részét képezik a kihívásokra adott általános ENSZ - válasznak.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a 2007 februárjában a klímaváltozás témájában szervezett kormányközi tudományos panel tanácskozásról kiadott jelentés az eddigi legerősebb figyelmeztetés a globális felmelegedés emberi tevékenységek által okozott káros hatásairól.

"A tétlenség ára nagyságrendekkel meghaladja a minél előbbi beavatkozás költségeit. Morális kötelességünk tevékeny részt vállalni a probléma megoldásában, azonnal" - deklarálta.

Mr Matsuura kiemelte, hogy az UNESCO számos, az éghajlatváltozást érintő programja inter-diszciplínáris módon kezeli a problémakört. A programok kiterjednek a biodiverzitás megőrzésére vagy a Világörökség védelmére ugyanúgy, mint a természeti katasztrófák hatásának enyhítésére, s magában foglalják az ENSZ Fenntarthatóságra nevelés évtizede keretében végzett UNESCO tevékenységeket is. Hasonlóképpen az a tény, hogy a 2008-as évet a Föld Bolygó Nemzetközi Évévé nyilvánították, kiváló lehetőséget teremt az UNESCO számára, hogy kiszélesítse a klímaváltozást érintő tevékenységeit.

AZ UNESCO globális klímaváltozást érintő stratégiái között a főigazgató kiemelte a tagállamok tudásbázisainak építésében és fenntartásában, a klímaváltozás okainak csökkentésében és a fenntartható fejlődés megvalósulásában való részvételt.

Az akciók fő pillérei: a tudományos kutatás, a kiértékelés és ellenőrzés, az oktatás, a kapacitásnövelés, a közösségi tervezés és nemzeti fejlődés támogatása valamint a hatásos információ-áramoltatás és a köztudatosság növelése.

A főigazgató rámutatott, hogy az UNESCO intézményi szervezetén belül is változások szükségesek ahhoz, hogy a klímaváltozás kihívásaival hatékonyan meg tudjanak küzdeni. Ilyenek: a szervezet energia-felhasználásának és a felhasznált papír mennyiségének csökkentése, valamint a videó konferenciák audiovizuális lehetőségeinek maximális kihasználása az utazási költségek csökkentésére.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet