Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

The Best in Heritage konferencia

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Ezúttal a híres "E = m.c2" képlet más jelentést nyert: E = excellence, m = museum, c = communication. A Best in Heritage (BiH) konferencia mottójaként a kíválóságot és a minőséget hivatott hirdetni, olyan kulturális projektek felvonultatásával,

E = m.c2
E= excellence
m= museum
c= communication

Ezúttal a híres képlet más jelentést nyert: a Best in Heritage (BiH) konferencia mottójaként a kiválóságot és a minőséget hivatott hirdetni, olyan kulturális projektek felvonultatásával, melyek képesek az emberi kreativitás létrehozta értékek megőrzésére, illetve megörökítésére.

Már különböző, a kulturális örökséggel kapcsolatos nemzetközi (European Museum Forum, Europa Nostra, Gulbenkian Foundation, Pilgrim Trust) és országos díjakkal kitüntetett múzeumi és örökségvédelmi projektek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, eredményeik ismertetésére, hogy mértékadóak és inspirálóak legyenek a szakmai közönség számára. Így a BiH tulajdonképpen múzeumok fóruma, ahol a hasonló témájú konferenciáktól eltérően, a barátságos hangulatú kísérő rendezvények alkalmával sok időt szánnak a kötetlen tapasztalatcserére is. A híres muzeológus, Kenneth Hudson szavaival élve: a BiH "Cannes a múzeumok számára".

Idén a bevezető előadást a neves brit muzeológus, Julian Spalding tartotta, aki több, napjainkban meghatározó jelentőségű könyv szerzője (The Poetic Museum, The Eclipse of Art - Tackling the Crisis in Art today). A minőség kérdései címmel a múzeumok felelősségét fontolgatta a gyűjtemények és a látogatók, tehát a műalkotás és befogadó közötti kapcsolat megteremtésében. Szerinte, a múzeumoknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk az ilyen értelemben vett minőségre, azaz, hogy a látogató távozáskor "mit vihet haza a múzeumból". Idén 18 országból 21 meghívott szakember ismertette munkáját, illetve a konferencia négyéves történetében először került sor az összes előadó részvételével zajló vitafórumra, ahol a múzeumi menedzsment aktuális kérdéseivel foglalkoztak. A záró est alkalmával már szokássá vált a legjobb előadást a közönség szavazatai alapján kitüntetni. Ez alkalommal a svéd Avestából érkezett előadópárost érte a megtiszteltetés, hogy Dubrovnik város kormányzójának külön köszönetében részesüljön. Projektjük egy 17. századi olvasztó kohó kortárs művészeti intézménnyé alakítása volt.

Magyarországot a konferencia eddigi történetében a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, illetve idén a Terror Háza képviselte.

A rendezvény felelőse professzor Tomislav Sola és lelkes, többek közt diákokból álló csapata, akik a Zágrábi Egyetemen az általa vezetett múzeológia képzés hallgatói.

Az einsteini képlethez visszatérve: látható, hogy egyenlőséget csak akkor kapunk, ha a "kommunikációt a négyzetre emeljük". A BiH tehát nagy figyelmet fordít a megfelelő kommunikációra. Erre a konferenciára készült el az eddigi három rendezvényt megörökítő DVD, melyen az összes eddig elhangzott előadás teljes mértékben visszakereshető.

Dubrovnik inspiráló atmoszférája méltán hozzájárul a nemes célhoz: a minőséget és a kiválóságot a példa erejével láttatni. Diákként nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy egy ilyen nem mindennapi konferencián részt vehettem, és megérezhettem az elhivatottság és kreativitás építő erejét.

Huszár Daniella
Budapest, 2005. szeptember 29.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet