Archívum (2009 végéig)
UNESCO.HU

Lydia Cacho Ribeiro

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Mexikóban élő szabadúszó újságíró az idei Sajtószabadság Díj nyertese. A díjat az UNESCO-főtitkár Koichiro Matsuura a Sajtószabadság Világnapján, május 3-án adja át az újságírónőnek Maputoban, Mozambikban.

Lydia Cacho Ribeiro Mexikóban élő szabadúszó újságíró az idei Sajtószabadság Díj nyertese. A díjat az UNESCO-főtitkár Koichiro Matsuura a Sajtószabadság Világnapján, május 3-án adja át az újságírónőnek Maputoban, Mozambikban.

Az 1963-ban született Ms Cacho a mexikói La Voz del Caribe napilap külső munkatársa. Mint gazdasági, befektetési területre specializálódott újságíró politikusok, üzletemberek, drogkereskedők érdekeltségét tárta fel a prostitúciós iparban és a gyermekkereskedelemben.
2006-ban a nyugat-mexikói Ciudal Juarez városában erőszakos halál áldozatául esett nők százainak tragédiájáról tudósított.

Az újságírónőt többször fenyegették meg életveszélyesen és rendőri zaklatások áldozata volt.

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsa által a tavalyi, 1997. évben alapított díjat évente olyan személyeknek vagy szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek sokat tettek a sajtószabadság védelméért és előmozdításáért, különösen olyan esetekben, ha munkája során életveszélyben voltak.

Az UNESCO-hír teljes terjedelmében itt olvasható.

P.M.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet